Slik avslører de svindlerne

Har du betalt med bankkortet til kona, samboeren eller en venn? Da kan du bli mistenkt for å være en kortsvindler.

<B>SJEKKLISTE:</B> En rekke butikker har en liste med forskjellige tegn på en typisk kortsvindler. Dersom det skulle oppsto noe mistenkelig, kan butikkansatte ringe ev egen svindeltelefonlinje. Foto: Colourbox.com
SJEKKLISTE: En rekke butikker har en liste med forskjellige tegn på en typisk kortsvindler. Dersom det skulle oppsto noe mistenkelig, kan butikkansatte ringe ev egen svindeltelefonlinje. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frekke svindlere finner stadig nye metoder for å lure uvitende kortkunder. I takt med at metodene blir mer og mer avanserte, må bankene og butikkene som legger til rette for betalingen, være mer på vakt enn noen sinne for å oppdage personer som misbruker betalingssystemene.

I den forbindelse har Teller, landets ledende innløser av internasjonale betalingskort, laget en veiledning til butikkene som beskriver hvilke tegn de ansatte skal se etter i kampen mot kortsvindel.

Bruk ikke andres kort

For eksempel advarer Teller om å godta salg der kunden hevder å gjennomføre handelen på vegne av noen andre.

Du har kanskje selv fått låne kortet til samboeren din eller en venn og brukt det til å handle med, på vegne av dem. Om du overveier å gjøre det må du vite at et betalingskort regnes som personlig, og ikke skal brukes av andre enn kortholder.

Dessuten må du huske på at dersom du gir pin-koden din til andre, og den senere blir misbrukt, vil det bli ansett som uaktsom bruk av kortet. Da vil du måtte betale en heftig egenandel på beløpet du er svindlet for.

Har kjøperen litt for dårlig tid?

Et annet typisk tegn på at det kan være ugler i mosen er om kjøperen har litt for dårlig tid med å punge ut for dyre varer. For at svindelen skal være vellykket må man jo benytte seg av kortet før eieren oppdager at noe er galt.


Teller ber butikkmedarbeidere om å være på vakt dersom kunden er helt uinteressert i priser og detaljer på varen. Spesielt oppmerksom skal man være om vedkommende er en ny kunde og ikke viser interesse for vanlige butikkprosedyrer. Sjekk signatur og bilde mot annen legitimasjon, førerkort eller liknende, oppfordrer Teller.

Dessuten bør en varsellampe lyse om salget er unormalt større enn vanlig, eller om kunden kjøper unormalt mange eksemplarer av samme vare, for eksempel telefonkort.

I det øyeblikket betalingen finner sted bør selgeren bite merke i om en person tar frem flere kort hvis det ene ikke fungerer.

Om kunden oppgir to kortnummer for å dele opp bestillingen, bør en sjekke kortopplysningene, for dette er er et kjent svindeltriks som ofte brukes for å unngå ringegrense.

LES OGSÅ: Dette er svindelmetode nummer én

Svindeltelefon

Hva skal butikkansatte gjøre om de mistenker at kunden forsøker å svindle? Jo, Teller har en egen døgnåpen telefonlinje som butikkene kan ringe dersom de oppdager noe mistenkelig.

Ved å ringe et 815-nummer for så å oppgi kode 10, vil den som ringer bli stilt en rekke ja- og nei-spørsmål. På den måten slipper den butikkansatte å forklare situasjonen, og dermed unngå en ubekvem situasjon mens kunden står i butikken.

I tillegg har teller en rekke andre tiltak som skal stoppe svindel, som for eksempel sperrelister og en egen sikkerhetsavdeling som man kan tipse, dersom man oppdager noe som kan virke betenkelig.

Ikke nødvendigvis svindel

Har du flere kort å betale med, eller handler dyre produkter, betyr selvfølgelig ikke det at du automatisk blir stemplet som en kortsvindler.

Kortsvindel

Har du blitt kortsvindlet? (Avsluttet)
Nei, ikke som jeg vet om(78%) 378
Ja, én gang(18%) 86
Ja, flere ganger(4%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Husk at ikke noe av dette nødvendigvis er bevis på svindel, men det er helt klart elementer som kan virke mistenkelige. Ved mistanke om svindel anbefaler vi at dere gjør en grundig kontroll av bestillingen og kundeforholdet før vare sendes, skriver Teller til sine kunder.

Men dersom det skal vise seg at noen prøver å misbruke andres kort, oppfordres butikkansatte til å gjøre følgende:

- Er dere relativt sikre på at dette er et svindelforsøk så hold tilbake varene og refunder beløpet til kortet som ble benyttet. Refusjoner skal alltid skje til samme kort som ble benyttet ved kjøp, uansett hva «kunden» sier, melder Teller.

AKTUELT: Nå skal du slippe PIN-koden!

Måter å beskytte seg på

Norske kortkunder ble svindlet for 215 millioner kroner i løpet av fjoråret, en økning på drøyt 15 millioner kroner fra året før, ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon. Nye, kreative metoder gjør det vanskeligere for politiet og finansnæringen å stoppe tyvene.

For eksempel har norske minibanker hittil vært utstyrt med såkalt antiskimmingsutstyr, som skulle gjøre dem sikre mot svindelforsøk. I sommer oppdaget politiet at svindlerne hadde funnet en ny teknologi som klarte å lure antiskimminsutstyret. Det resulterte i at flere minibanker i Oslo ble skimmet.

Heldigvis er det en rekke forholdsregler du kan ta for å forsøke å unngå å bli offer for tyvene. For eksempel kan du sperre kortet ditt fra å bli misbrukt i utlandet. Dessuten er det andre måter du kan beskytte deg på - klikk på denne lenker for å finne ut hvordan.