Slett sikkerhet i nettbank

Bankene er flinke til å fortelle deg hvor trygge de mener nettbankene deres er. En av våre lesere opplevde at brukernavnet og krypteringsnøkkelen til nettbanken hans plutselig lå åpen for alle som brukte pc’en.

-Ikke bruk DnB sin nettbank hvis det er andre som har tilgang på PC din, er den lærepengen en bør ta med seg, sier Tom Sundvoll, som er rystet over sikkerheten på nettbanken sin.

Tilgjengelig for alle

DinSide ble tipset av Tom Sundvoll, en av våre faste lesere, om at brukernavnet og krypteringsnøkkelen på nettbanken hans lå åpent for alle som hadde tilgang til datamaskinen han jobbet på.

Selv om Sundvoll hadde logget seg på pc med eget brukernavn og passord for å lagre krypteringsnøklene på sitt eget brukerområde, viste deg seg at alle som brukte maskinen med eget brukernavn og passord, automatisk fikk tilgang til Sundvoll sitt brukernavn og kryperingsnøkler fra DnB sin nettbank.

Dårlig løsning for de som sitter i kontorlandskap

I motsetning til krypteringsnøkler fra andre nettbanker, legger DnB sin på programnivå. Dette gjør at alle har tilgang til dette personlige programmet, og dermed også brukernavnet på nettbanken, uansett om en logger seg på datamaskinen med et annet brukernavn og passord.

Resultatet er at sikkerheten på nettbanken har blitt redusert til et minimum.

Hva sier banken?

-Helt uproblematisk, sier Hilde Røed fra DnB konsernkommunikasjon.

Røed ser ikke problemer med at personer som sitter i åpne kontorlandskap og deler datamaskiner, bruker deres nettbank-løsning.

-Passordet er sikkerheten, sier Røed. Som avviser muligheten for å hacke passordet, ettersom brukeren kun har fem forsøk på å skrive riktig passord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Når flere personer har tilgang på krypteringsnøkkelen din er sikkerheten helt klart svekket, svarer Gunnel Helmers fra Datatilsynet.

Hva bør du gjøre

Denne krypteringsnøkkelen og brukernavnet var det leseren vår oppdaget at plutselig som lå åpen for alle
Denne krypteringsnøkkelen og brukernavnet var det leseren vår oppdaget at plutselig som lå åpen for alle Vis mer


Bruker du en pc som flere har tilgang til når du betaler regninger med nettbanken bør du kunne stole på de andre brukerene. Du bør også være spesielt oppmerksom på at ingen kaster noen lange blikk når du taster inn passordet ditt.

Bruker du en offentlig maskin til å kople deg opp mot nettbanken din bør du sikre deg.

-Du kan hele tiden fjerne krypteringsnøkkelen din på datamaskinen og overføre den på en diskett, forklarer Hilde Røed. På denne måten kan du installere og fjerne nøkkelen hver gang du bruker nettbanken.

Dette bli jo noe tungvint, men uansett mange ganger bedre enn å oppleve at uvedkommende tømmer kontoen din.