Slekt følger slekters gang

Har du en stor familie? Egentlig er slekten din mye større.

Hender det du føler deg kongelig? Ser blodet ditt litt blått ut? Får du en viss følelse av familielikhet når du hører om Olav den hellige eller Henrik VI? I så fall er det ikke så rart: Vi stammer alle fra kongelige.

Tusenvis av slektninger
Vi trenger ikke engang dokumentert slektsrekkefølge for å avgjøre hvorvidt vi er kongelige. Ifølge eksperter er det så godt som 100 prosent sikkert at alle personer på jorden stammer fra en eller annen kongelig person.

- Millioner av mennesker har beviselig avstamning fra middelaldermonarker. Antallet med ubeviselig avstamning må være enorm, sier Mark Humphrys, genentusiast og professor ved Dublin City University i Irland, ifølge LiveScience.

Men ikke nok med at du har kongelig blod i årene. Sjansen for at du har en kjent forfatter, en skummel forbryter eller en beryktet heksedoktor i familien er også stor. For hver kongelige person du har i slektstreet, er det tusenvis av ”vanlige” mennesker. De fleste av disse vil du aldri finne navnet på.

Alle i slekt
Forskere går så langt som å si at vi alle er i slekt med en og samme person. Når denne personen levde er uvisst, men forskerne tror vedkommende kan ha levd samtidig som Tutankhamon, i Hellas’ gullalder eller omkring Kristi liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er matematisk sikkert at denne personen har levd, sier Steve Olson, forfatter av Mapping Human History, ifølge Associated Press.

Olson har beregnet hvor stor forbindelsen mellom menneskenes slektstrær er. Går du 2000-5000 år tilbake, vil du trolig finne en person alle mennesker er i slekt med.

Går du noen år videre, 5000-7000 år, vil du finne våre stamfedre. Det vil si at alle personer som levde den gang, enten er stamfedre til alle verdens mennesker eller at deres slektslinje har dødd ut.

Blanding
Hvordan dette går an? Ethvert menneske har to foreldre, fire besteforeldre og åtte oldeforeldre. Slik kan du fortsette å gange, og i løpet av noen få hundre år vil du ha tusenvis av slektninger. Når du kommer til det 15. århundre, vil du, ifølge MSNBC, ha en million slektninger.

Fordi to tredjedeler av Norges befolkning døde under Svartedauden, levde det svært få mennesker i landet på 1300-tallet. Sjansen for at samme slekt på et tidspunkt har blandet seg, og et navn dermed kommer på slektstreet flere ganger, er stor. Faktisk vil de fleste personer som levde for 1000 år siden opptre flere ganger i slekten din.

 
Først opprettet: 09.07.2006
Sist redigert: 14.05.2007