Sleipe Posten!

Posten nekter å fjerne gebyret på 80 kroner når du bestiller varer fra utlandet, selv om Tollvesenet nå har åpnet for internettfortolling av småpakker. Bortsett fra at du kan protestere mot gebyrveldet ved å slutte å benytte Postverkets øvrige tjenester, bør du fortolle varene dine selv.

Tollvesenet lanserte i dag sin forenklede tolldeklarasjon på sine nettsider. Meningen var at du skulle kunne fortolle "småpakker", til en verdi av 200 kroner, via nettsidene, og på den måten slippe unna Postens ekspedisjonsgebyr på 80 kroner per sending.

Men Posten nekter!

I går kom nemlig pressemeldingen vi gjerne skulle vært foruten.

Posten har nemlig valgt å beholde gebyret på 80 kroner, selv om tollvesenets nettsider nå faktisk er lansert.

Posten kommer altså til fortsette å fortolle sendingene etter den gamle rutinen. Posten mener at de ikke har fått beskjed fra Tollvesenet om at internettløsningen kan tas i bruk, og mener at julerushet gjør umulig å integrere internettløsningen per dags dato. At Posten har mye å gjøre på grunn av julepakkene er det liten tvil om. Grovt sagt håndterer Posten tre ganger så mye post i julemåneden desember som ellers i året.

Vi synes likevel at det virker litt rart at Tollvesenet lanserer en internettløsning som krever bistand fra Posten, uten at Posten er informert. Hvem som har skylden for problemet er heldigvis ikke vårt problem, men det er i hvert fall tydelig at kommunikasjonen mellom statens høyre og venstre hånd ikke har vært god nok.

Posten skylder også på datatekniske problemer i anledning overgangen til år 2000.

Hvordan slippe gebyret?

For å gi deg mulighet til å slippe å betale gebyret på 80 kroner har vi pratet med Informasjonssenteret til Oslo og Akershus tolldistrikt, og Toralf Stødle, logistikkdirektør i Posten.

Første punkt er å registrere deg som "egenfortoller" hos posten, på Postens Godssenter på Alnabru i Oslo. Det koster ingenting å bli registrert som egenfortoller.

Hvis du ikke er registrert, vil du nemlig få pakkene tilsendt automatisk, med gebyret på 80 kroner inkludert.

Etter at du har registrert deg som "egenfortoller", må du fysisk møte opp på tollkontoret, og hente varen. Det er tidkrevende, og vil normalt koste deg tapt arbeidsinntekt, men du slipper i hvert fall å betale de sure 80 kronene til Posten.

Det er jo en tilfredsstillelse i seg selv.

Har du registrert deg som "egenfortoller" vil du også kunne fortolle varen på tollvesenets nettsider. Etter å ha betalt merverdiavgiften, er varen ferdig fortollet, og kan (forhåpentligvis) bli utlevert fra tollkontoret raskere enn om du møtte opp uten å ha brukt nettfortollingen.

Husk imidlertid at du være registrert som egenfortoller, før du bruker tollvesenets nettfortolling. Ellers vil altså varen automatisk bli ilagt Postens gebyr på 80 kroner.

En av våre lesere har forøvrig sent oss denne linken om egenfortolling.