Slave av nettet

Har du sittet for lenge ved dataen? Har du problemer med å forlate den? Da er du kanskje avhengig.

Mange bruker så mye tid på internett at de kan bli avhengige. Og det kan få mange negative følger, viser amerikansk forskning.

Ta testen her: Er du avhengig av nettet?

Skilsmisse
Avhengigheten har fremdeles ikke blitt godtatt som en sykdom, skriver danske Politiken. Likevel er det mange som merker de negative sidene av internett på kroppen.

En av de negative konsekvensene, er å bli avhengig av chatting. Mange får seg gode nettvenner i cyberspace, og dette kan føre til et avhengighetsforhold. Enkelte vil gå så langt som å glemme venner og bekjente i den virkelige verden til fordel for nettvennene.

- Besettelse av og trang til tid på dataen, resulterer i forsømmelse av virkelige forhold til det oppstår skilsmisse, sier forskningsleder Diane M. Wieland, ifølge Reuters.

Wieland behandler dataavhengighet i Pennsylvania, USA.

Fornekter avhengighet
Ifølge Wieland har 5-10 prosent en eller annen form for nettavhengighet. Personer som tidligere har hatt problemer med alkohol, narkotika, depresjon eller angst har større risiko for nettavhengighet enn andre.

De nettavhengige har ofte problemer med å innse at de har et problem. De bruker ofte unnskyldninger for å bli litt lenger på nettet.

- Fornektelsen er sterk hos internettavhengige, som hevder de ikke kan være avhengige av en maskin, sier Wieland.

Symptomer på nettavhengighet er dårlig helsetilstand, søvnmangel, dårlig kondisjon og mangel på sosialt samvær. Andre tegn er tørre øyne, skrivekrampe og musearm. Enkelte kan få skjelvinger når de ikke sitter ved dataen.

 

Mozon, 29.08.2006