Slår hull på ostemyter

Fete oster er ikke bare fy-fy. De kan tvert imot redusere risikoen for hjerteinfarkt, ifølge norsk forskning.

Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Foto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både rødvin og hvitvin skal være sunt for hjertet, hevder flere forskere. Nå kan du kanskje nyte litt ost og kjeks til med god samvittighet også.

Det er nemlig ikke usannsynlig at ost reduserer risikoen for hjerteinfarkt, ifølge Anne Sophie Biongs doktoravhandling.

- Forskning på melkeprodukter er i sin spede begynnelse, så det er vanskelig å komme med veldig konkrete kostholdsanbefalinger ennå. Men hvis man ellers har et sunt kosthold, er det rom for en viss mengde meieriprodukter - også de fete ostene, sier Biong til Mozon.no.

Les også: Bli mett med rett fett:

Mer ost i friskes kost
Ernæringsfysiologen forklarer at holdningen lenge har vært at melkefett øker risikoen for hjerteinfarkt. Siden melkefett inneholder mye mettet fett, har man også antatt at fete melkeprodukter er usunt.

I de senere årene har det derimot kommet mange studier som ikke har funnet noen økt risiko for hjerteinfarkt: ved inntak av melkefett. Det samme fant altså Biong.

Hun har undersøkt kostholdet til rundt 100 hjerteinfarktpasienter og like mange friske kontrollpersoner. Resultatene viser at de friske personene hadde det høyeste inntaket av melkefett og meieriprodukter.

Det spesielle var at de også hadde et høyere inntak av ost enn hjerteinfarktpasientene. Det var ingen forskjell på gruppene når det gjaldt andre meieriprodukter.

Passer ikke bikinien? Slik går du fra fett til lett på kjøkkenet:

Mindre kolesterol
- Det ser ut til at ost er i en særstilling. Men jeg kan ikke fastslå om ostens positive virkning har noe med fettet å gjøre. Det kan være at fettet øker risikoen, mens noe annet i osten har motsatt virkning, understreker Biong.

Sammen med sine kolleger gjennomførte hun også et kontrollert kostforsøk hvor hun testet ut to forskjellige kosthold på 22 friske personer. Det ene kostholdet inneholdt mye ost, det andre mye smør.

Resultatene viste at ost ikke øker kolesterolet like mye som smør, selv om inntaket av melkefett var det samme.

- Dette støtter antagelsen om at inntak av ost muligens inneholder noe som beskytter mot hjerteinfarkt, mener Biong.

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i verden. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer