Det meste av varmetapet skjer gjennom hodet, deror <i>må</i> du ha på lue, har du kanskje blitt fortalt? - Bare vås, ifølge leger. Foto: Colourbox
Det meste av varmetapet skjer gjennom hodet, deror du ha på lue, har du kanskje blitt fortalt? - Bare vås, ifølge leger. Foto: ColourboxVis mer

Slår hull på julemytene

Det største varmetapet skjer ikke gjennom hodet, og barna blir ikke hyperaktive av sukker ...

Legene Rachel C Vreeman og Aaron E Carroll har skrevet en artikkel i siste nummer av det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal, hvor de tar for seg sannhetsgehalten i seks medisinske myter som preger den tiden vi er inne i nå.

Les, lær - og arrester noen neste gang du får servert en eller flere av disse mytene.

Barn blir hyperaktive av sukker:

IKKE SANT

Forskerne har funnet til sammen 12 uavhengige studier gjort på sukker og barns oppførsel. Ingen av disse studiene kunne bevise forskjeller i adferd hos de barna som fikk sukker og de barna som ikke fikk sukker. Dette inkluderer sukker fra godterier, sjokolade og naturlig sukker.

Det er også forsket på hvordan foreldre reagerer på sukkermyten. Når foreldrene tror at barna får sukkerholdig drikke (selv om den egentlig er sukkerfri), vurderer de barna sine som mer hyperaktive. Forskjellene i barnas oppførsel var kun i foreldrenes hoder.

Selvmord øker i høytider:

IKKE BEVIST

Selv om høytider, som julen som ligger foran oss nå, kan være en vanskelig tid for noen, finnes det ifølge Vreeman og Carroll ikke vitenskapelig bevis på at tallene er høyere i høytider. Forskerne refererer i sin artikkel til flere studier gjort på dette fra Finland, Japan, USA, Ungarn m.fl, og ingen av disse har kunnet bevise at det er større selvmordstendens under høytider, enn ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De skriver at bevisene ikke sier at det ikke forekommer selvmord under høytider, men at bevisene bare ikke støtter at det er økt risiko da.


Julestjernas giftighet:

OVERDREVET

Denne meldingen har vi også fått fra offentlige helseinstitusjoner her hjemme: Julestjernen har i mange år hatt rykte på seg for å være en veldig giftig plante. Erfaring Giftinformasjonen har viser at dette ikke stemmer.

Test deg selv: Giftige stueplanter

Dette konkluderer også legene Vreeman og Carroll med, etter å ha gått igjennom data fra den amerikanske giftinformasjonen. Av 22.793 registrerte saker med julestjerna, ledet ingen til alvorlig forgiftning, ingen døde og i 96 prosent av tilfellene trengte de ikke engang medisinsk behandling.

De vanligste forgiftningene hos barn

Det største varmetapet skjer gjennom hodet:

FEIL

Forskerne har funnet mange bevis på at denne myten ikke holder stikk; de sier at enhver ubeskyttet kroppsdel vil lide varmetap og vil senke kjernetemperaturen i kroppen proporsjonalt. Så dersom det er kaldt ute, bør du kle på deg, sier forskerne - men hvorvidt du vil bruke lue eller ikke, er opp til deg.

Legene antar at myten om varmetapet via hodet oppstod under en militærstudie hvor forskere iførte testpersoner arktiske overlevelsesdrakter - men ingen lue - og plasserte dem i ekstremt lave temperaturer. Ettersom hodet var den eneste kroppsdelen som ikke var tildekket, skjedde det meste av varmetapet der. Nå sier ekspertene imidlertid at dersom denne studien var blitt utført med badedrakter, ville varmetapet fra hodet vært kun 10 prosent ...

Slik passer du huden i kulda

Nattlig spising gjør deg feit:

NEI

Det er ikke tidspunktet for spisingen som gjør deg tjukk, det er det totale kaloriinntaket gjennom dagen, konkluderer Vreeman og Carroll med etter å ha gått igjennom ulike studier om temaet. De skriver imidlertid at de som hopper over frokosten spiser mer i løpet av dagen, enn de som spiser frokost; frokostspiserne har et mer jevnt distribuert kaloriinntak gjennom dagen.

Kur mot bakrus:

FINNES IKKE

Vreeman og Carroll har gjennom sine studier ikke funnet noe vitenskapelig bevis som støtter en kur eller effektiv forebygging av bakrus. Det eneste de sier fungerer, er å vise måtehold eller totalt avhold.

Kvinner får flest tømmermenn