<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Slår allergialarm

Antall allergikere øker kraftig, viser en dansk undersøkelse. Høy utdannelse ser ut til å være en ulempe snarere enn en fordel.

Publisert
Sist oppdatert

En ny landsdekkende kartlegging av danskenes helse viser at antallet voksne med allergi er mer enn fordoblet på 11 år. Det er Statens Institutt for Folkesundhed (SIF) som står for undersøkelsen der titusenvis av mennesker har blitt intervjuet.

Mer enn hver femte danske lider av høysnue, eksem og andre former for allergi, skriver danske Dagens Medicin.

Visste du at kvinner kan få sex-allergi? Les mer her:

- Fortsatt stigende
SIFs direktør Finn Kamper-Jørgensen oppfordrer nå politikere og fagfolk til å iverksette et vitenskapelig forskningsprogram som kan avsløre årsakene til økningen.

- Vi har tidligere påpekt at allergi er mer utbredt enn man trodde, men det er åpenbart at problemet fortsatt er stigende. Problemet er at vi ikke vet hvorfor det skjer, sier Kamper-Jørgensen til Dagens Medicin.

I Norge finnes ikke tilsvarende tall. Men ifølge allergiforsker og seksjonsoverlege Karin Lødrup Carlsen ved Barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus er Norge og Danmark tradisjonelt like i utviklingen av astma- og allergisykdom.

Carlsen mener imidlertid at undersøkelsen må tolkes med forsiktighet.
- Her er det bare spurt om personene har allergi, og dette er et litt unyansert spørsmål som kan gi unøyaktig tallmateriale. Men det er ingen tvil om at forekomsten av allergiske sykdommer er et økende problem, også i Norge, sier hun.

Rammer høyt utdannede

I motsetning til mange andre folkesykdommer rammer allergi flere personer med høyere utdanning enn med kortere utdanning. Allergi er også hyppigere hos folk i de høyeste stillingene enn blant vanlige lønnsmottakere og arbeidsløse, viser kartleggingen.

Visste du at skitne kontorer kan være sykdomsbomber? Les mer her:

- Tidligere forskning har vist at jo bedre økonomi et samfunn har og jo bedre sosialt stilt det er, jo mer høysnue. Det henger trolig sammen med vårt vestlige levesett. Kanskje får vi i Vesten en mer begrenset stimulering av immunforsvaret vårt. Men vi vet ikke om sammenhengen mellom bedre økonomi og mer allergi fortsatt er gjeldende, sier hun.

Danske Finn Kamper-Jørgensen peker på at det trengs mer forskning fordi det fortsatt er langt igjen før man finner årsakene til økningen. Han frykter dessuten at legenes interesse på området er fallende.

Les også: Vil kurere nøtteallergi med nøtter:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer