Slår ADHD-alarm

Mange voksne med ADHD får ikke hjelp. Ventelister, geografiske forskjeller og lite kontinuitet blant helsepersonell er hovedproblemet, ifølge ADHD-foreningen.

Publisert
Sist oppdatert

ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) er velkjent blant barn, og mange av de som har denne lidelsen, vil ta den med seg inn i voksen alder. Voksne med ADHD kan bli deprimerte og slite med angst og impulsivitet.

Men mange voksne ADHD-pasienter får fortsatt ikke hjelp, ifølge Knut Halvard Bronder, assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen.

- Det er veldig store geografiske forskjeller, og enkelte steder er det fortsatt vanskelig å få behandling for voksne, til dels også barn. Det går på kapasitet og kunnskap om ADHD, sier Bronder.

Ventelister og geografi
Det er særlig tilbudet på deler av Vestlandet og Nord-Norge som bekymrer Bronder.

- I enkelte deler av disse landsdelene er legedekningen lav, og ulike vikarleger kan ha ulike oppfatninger om diagnostisering. Når det stadig kommer nye leger, kan dette gå utover pasienten, sier han. At behandlere i noen distrikter heller ikke alltid er oppdatert på aspekter ved lidelsen, er også et problem, mener Bronder.

- Når det er sagt, skal det sies at ingen land har et så godt helsevesen når det gjelder ADHD som Norge, legger han til.

Bronder påpeker også at ventelistene i psykiatrien er et vedvarende problem. Han understreker at legemidler kun er en del av behandlingen, og at ikke alle med ADHD trenger medikamentell behandling.

Medisiner
I 2005 fikk 16 579 personer medikamentell behandling for ADHD i Norge. Av disse var omkring 4500 voksne.

I perioden 1997 til 2003 var 1300 voksne deltakere i en utprøvende behandling av ADHD. Dette dannet grunnlaget for at voksne i dag blir behandlet på samme måte som barn, altså med medikamenter. Det planlegges nå en oppfølgingsstudie ved Ullevål universitetssykehus.

Kommet langt
Også i England slås det alarm. Professor Philip Asherson ved London’s Maudsley Hospital sier til BBC at mange voksne med ADHD ikke får den behandlingen de trenger. Han mener flere fram til nå kan ha blitt feildiagnostisert med et annet psykisk problem og dermed blir feilbehandlet.

Bronder støtter Ashersons utspill, men påpeker at man har kommet mye lenger i behandlingen av voksne med ADHD i Norge.

- Sosial- og helsedirektoratets veileder har hjulpet mye, blant annet i forhold til at allmennleger kan forskrive medisiner i de tilfellene der det ikke er behov for psykiatrisk behandling. Dessuten gjøres det mye viktig forskning i Norge på voksne ADHD-pasienter. Hvis man klarer å behandle de som har alvorlige tilleggsproblemer, vil man klare å hjelpe en stor del. Der har vi kommet langt i Norge, sier Bronder.

Dette underbygges også av en av verdens fremste ADHD-forskere, den amerikanske professoren Russell Barkley som har uttalt at Norge og Skandinavia ligger i verdenstoppen, etter USA, når det gjelder kunnskap og behandling av ADHD.

Norske eksperter har tidligere uttrykt bekymring for at jenter med ADHD sjeldnere fanges opp. Les mer her:

Det er flere teorier om hvorfor barn får ADHD. Røyking under svangerskapet er èn risikofaktor. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer