Slappe fedre – fete barn

Uengasjerte fedre kan føre barna rett i fedmefella. Mors oppdragerstil spiller derimot ingen rolle, ifølge en fersk studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjemmer du deg bak avisa og lar mor ta seg av konfliktene i familien? Gir du straks etter hvis lillegutt begynner å mase om is? Da kan du bidra til at barnet ditt blir overvektig.

En australsk studie med 5000 fire- og femåringer viser nemlig at barn med uengasjerte og ettergivende fedre hadde høyere risiko for overvekt. Fedre som derimot tilbød en god balanse mellom kjærlighet, oppmerksomhet og disiplin, bidro positivt på barnas vekt, ifølge avisa The Sun-Herald.

Bryr du deg for mye, kan det derimot ende med bulimi:

Tykk av frie tøyler
Det er forskere fra Melbourne’s Centre for Community Child Health som står bak studien. Resultatene viser også overraskende nok at mors oppdragerstil ikke spilte noen rolle.

- Mødre får ofte skylda for barnas overvekt, men denne studien antyder at for å forebygge enda bedre, bør vi kanskje se på hele familien, sier en av forskerne, professor Melissa Wake til The Sun-Herald.

Medforfatter Jan Nicholson fra Murdoch Childrens Research Institute sier resultatene er overraskende.

- Vekt henger sammen med kosthold og trening, og menn har potensielt større innflytelse over maten som er tilgjengelig og hvilken oppførsel som er akseptert, sier hun.

Søvnmangel er heller ikke bra for vekta. Les mer her:

Klare grenser
Magnhild Pollestad, klinisk ernæringsfysiolog ved Ullevål universitetssykehus, tror ikke det er snakk om at enten mor eller far spiller en rolle når det gjelder barnets vekt.

- Begge foreldrene har stor innflytelse. En tidligere studie har for eksempel vist at det er mors aktivitetsnivå som har størst betydning for barnets aktivitetsnivå. Men hvis pappa ikke vil ha en bestemt type mat, ser vi ofte at barnet heller ikke vil ha det, eksemplifiserer Pollestad.

Klare grenser er uansett viktig, og det bør komme fra begge foreldrene, understreker hun.

- Uten klare grenser vil barnet bli utrygt og forvirra og ikke forstå hva som er lov eller ikke lov. Foreldre må skape gode vaner både når det gjelder kosthold og fysisk aktivitet, mener Pollestad.

I mange tilfeller hindrer jålete klær jenter i å leke, mener engelske forskere: