Slanking øker røykesug hos jenter

Det er dobbelt så store sjanse for at jenter på slanker’n begynner å røyke sammenliknet med de som ikke bryr seg om vekten.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har analysert slanke- og røykevanene til 8.000 tenåringer og fant at slanking ikke hadde samme effekt på gutter, ifølge Medical News Today.

- Slanking var en signifikant markør for at jenter begynte å røyke regelmessig, sier studieleder Mildred Maldonado-Molina ved University of Florida. Hun legger til at de hadde forventet at forholdet mellom røyking og slanking nettopp var sterkere blant kvinner.

Fyr opp forbrenningen!

Demper sultfølelsen
Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved DinKost.no er også kjent med denne sammenhengen.

- Dette har jeg hørt om før, og dessuten skulle det ikke forundre meg siden røyken demper sultfølelsen. Men det er dumt at unge jenter gjør dette i stedet for å putte noe litt sunnere i munnen, og ikke tenker på de langsiktige konsekvensene, som økt kreftrisiko og at de kan bli avhengige, sier hun.

Funnene er gjort på bakgrunn av svarene til 8.000 unge som ble undersøkt i forbindelse med de to første rundene av National Longitudinal Study of Adolescent Health. Det er den mest omfattende studien av ungdom i USA og ble fullført i 1995. Da undersøkelsen pågikk gikk guttene og jentene på ungdomsskolen.

Tenk helse på lang sikt!
Forskerne utelukket blant annet tenåringer som allerede var røykere, som tok slankepiller eller som prøvde å gå ned i vekt på usunt vis, som med oppkast. Forskerne var mest opptatt av å se på de som nettopp hadde begynt å slanke seg, for å se hvordan det fører til røyking.

Les også: Fedre øker bulimi-risiko

Ifølge Maldonado-Molina bruker jenter som slanker seg, røyken for å dempe appetitten - noe som er godt dokumentert. Men røyking er neppe et optimalt slankemiddel, påpeker Borchsenius.

- Forbrenningen øker lite når man røyker. Mitt råd til unge jenter er å tenke litt lenger, enn å tenke på hva de er midt oppi nå, sier hun.

Les også: Lukt deg slank og røykefri

Merkelige funn
Hos gutter fant forskerne fant imidlertid også noe de fortsatt undrer seg over.

- Vi oppdaget at tidligere slankere, det vil si de som har slanket seg men som har sluttet, hadde større risiko for å begynne å røyke, sier Maldonado-Molina. Dette gjaldt imidlertid ikke for jenter, ifølge American Journal of Health Promotion, hvor studien er presentert.

Selv om forskerne har bevist en sammenheng mellom røyking og slanking hos unge jenter, sier de at foreldre ikke skal la de røde varsellampene blinke hvis datteren deres bestemmer seg for å slanke seg. For enkelte slankevaner, som det å spise sunt og balansert, kan bidra til en sunnere livsstil.

- Og det betyr ikke at barn som begynner å slanke seg vil begynne å røyke. Jeg synes foreldre bør være mer våkne og snakke om det. Det gjelder å se etter endringer i oppførselen, sier hun.

Problemer med å stumpe røyken? Slik gjør du det!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!