Slankeskolen: Stress ned

Har du planer om å gå ned i vekt? Her er sjette del av Mozons slankeskole. I dag: Sov deg slank.

Dette er del seks i Mozons slankeskole. Del en kan du lese her: Riktig kosthold.

Les del to her: Slank med trening.

Les del tre her: Glem slankekurene

Les del fire her: Smarte valg

Les del fem her: Riktig frokost

Er det mulig å sove seg slank? Det mener amerikanske eksperter som har sett på sammenhengen mellom søvn og overvekt.

De mener at kroppsvekten stiger i takt med mangel på søvn og at en lang økt under dynene kan gjøre deg slankere. Forskerne får støtte av en annen undersøkelse som viser at en høneblund om ettermiddagen holder hjernen friskere hos eldre mennesker.

Det finnes flere forklaringer på hvordan god nattesøvn kan ha en sammenheng med kroppsvekten. Én av de vanligste er at stress og utmattethet ser ut til å ha en sammenheng med ustabilt blodsukker og utvikling av diabetes. Det viser deg også i undersøkelser av kontoransatte hvor mye stress ser ut til å ha en sammenheng med overvekt over tid.

Trøtt og fet
- Vi har lagt så mye vekt på trening og kosthold at vi har glemt verdien av en god natts søvn, sier forskeren Fred Turek ved Northwestern University i USA.

Sammen med kollegaene ved universitetet har han undersøkt sammenhengen mellom søvn og overvekt på 1.000 friske mennesker.

Vekten er målt med Body Mass Index (BMI) som beregner overvekt i forhold til kjønn og kroppshøyde.

Undersøkelsen viser at menn sover mer enn kvinner og fete mennesker sover gjennomsnittlig kortere enn de slanke. Gjennomsnittlig sover overvektige mennesker 1,8 timer mindre hver uke enn de som veier normalt.

LES MER HER: 10 TIPS FOR BEDRE SØVN

La ungdommen sove
Mange søvn-eksperter mener at trøtte barn og tenåringer skal få sove så mye som de ønsker. Det kan også være lurt med tanke på at stadig flere unge sliter med overvekt og fedme.

- Det er nå viktig å forstå betydningen av for lite søvn i de tidlige årene av livet. Spesielt om dette kan gjøre flere overvektige og fete. Denne stø kursen mot overvekt kan endres dersom søvnmangel faktisk er årsaken, sier Turek til Reuters.

Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Archives of Internal Medicine.

LES HELE SAKEN HER: LA TENÅRINGEN SOVE

 

Mozon.no, 14.01.2006