Slankeskolen: Riktig frokost

Har du planer om å gå ned i vekt? Her er femte del av Mozons slankeskole. I dag: Slank med riktig frokost.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er del fem i Mozons slankeskole. Del en kan du lese her: Riktig kosthold.

Les del to her: Slank med trening.

Les del tre her: Glem slankekurene

Les del fire her: Smarte valg

Les del seks her: Stress ned

Gode matvaner er viktig for den som vil holde seg sunn og frisk.

Og frokosten er ikke noe unntak. Britiske forskere mener nå at en god frokost både kan redusere problemer med overvekt og gi deg lavere nivåer av det farlige kolesterolet LDL.

Sunnere hjerter
Forskerne ved Universitetet i Nottingham testet effekten av en god frokost på ti kvinner. De frivillige deltakerne skulle i to uker spise en fiberrik frokostblanding med lettmelk til frokost, etterfulgt av to uker uten frokost. Kvinnene spiste andre måltider som lunsj, middag og mellommåltider i hele perioden.

Tester av deltakerne viser at kolesterolet skyter i været på dagene uten frokost. Følsomheten for insulin ble også redusert, som betyr at det blir lettere å legge på seg ekstra vekt. Til sammen kan disse to faktorene ha stor betydning for et sunt hjerte- og karsystem.

Den engelske undersøkelsen er omtalt av nettmagasinet Nutraingredients og publisert i siste utgave av fagmagasinet American Journal of Clinical Nutrition.

Småspiser uten frokost
Dårlig tid er en av grunnene til at mange dropper en skikkelig frokost med grovbrød og melk. Men om du skipper måltidet for å gå ned i vekt, bør du vurdere strategien din på nytt.

Mye tyder nemlig på at det totale kalori-inntaket øker når du kommer sulten på jobb. Småspising og kaloririke søtsaker får det meste av skylda. Og når insulinet i tillegg er i ubalanse, blir det enda lettere å legge på seg noen ekstra kilo rundt magen.

Sunn frokost med fiber
- Kornblandinger med hele korn og lite sukker er et flott morgenmåltid. Om du er usikker på hva frokostblandingen din inneholder bør du snu pakken og lese på innholdsdeklarasjonen. Om sukker nevnes som en av de første ingrediensene kan du være sikker på at dette er søte saker.

- Amerikanske cornflakes og liknende produkter er som regel stinne av sukker, og derfor synes også mange at de smaker godt.

- Men det er jo også mulig å lage sin egen frokostmix som inneholder både de søte og de sunne varene. Et frokosttips til Kelloggs-tilhengerne kan jo være å blande litt søt frokostblanding med den trauste norske kornblandingen, så får du mer fiber enn om du bare spiser cornflakes til frokost, foreslår Hånes.

LES OGSÅ SAKEN: SPIS SMART

 

Mozon.no, 13.01.2006