Slankeskolen: Glem slankekurene

Har du planer om å gå ned i vekt? Her er tredje del av Mozons slankeskole. I dag: Glem slankekurene!

Dette er del tre i Mozons slankeskole. Del en kan du lese her: Riktig kosthold.

Les del to her: Slank med trening.

Del fire kan du lese her: Smarte valg

Les del fem her: Riktig frokost

Les del seks her: Stress ned

Fedon eller Atkins? Steinalderdietten eller pulverkurer? Ingen av delene, mener mange kostholdseksperter.

Slankekurene kan nemlig få deg ned i vekt, men hva skjer når du letter på kravene? Da opplever mange at vekten igjen kryper oppover i løpet av kort tid.

Dersom du virkelig ønsker å gå ned i vekt og bli der, er det derfor helt nødvendig å gjøre noen forandringer i livsstilen. For de fleste er det bare et mer fornuftig kosthold med mer grønnsaker og mindre sukker som hjelper på lang sikt. Mer bevegelse hver dag er også helt nødvendig om målet er å gå ned ti eller tyve kilo.

Ond spiral
En amerikansk undersøkelse viser at unge jenter på slankekur som regel ikke går ned i vekt. Tvert i mot blir de fleste jentene bare enda fetere av å spise mindre.

Den amerikanske undersøkelsen er gjennomført ved Pennsylvania State University i USA og omfatter 153 unge jenter med og uten overvekt. 32 av barna ble klassifisert som i risikosonen for fedme ved fem års alder og deretter fulgt opp da de ble syv og ni år gamle.

Både foreldrene og barna med overvekt var klar over problemet men jentene klarte allikevel ikke å gå ned i vekt.

- Jo mer ulykkelige jentene var over vekten, desto mer forsøkte de også å slanke seg uten å klare det. Dette støtter også tidligere forskning som viser at unge menneskers forsøk på vektkontroll ofte fører til høyere vekt, sier forskerne Jennifer Shunk og Leann Birch til Reuters.

Spiser mer på slankekur
Barna som var i risikosonen ved fem års alder viste seg å spise langt mer enn sine jevnaldrende venninner ved syv og ni års alder. Og når forskerne lot barna være alene en liten stund med fri tilgang til snacks, spiste de overvektige barna langt mer - selv om de ikke var sultne og visste godt at de burde slanke seg.

Forskerne forklarer dette med at jenter på slankekur bygger opp et behov for å storspise innimellom når de får sjansen. Lite tilgang på mat og små eller få måltider betyr derfor at jentene fråtser mer utenom måltidene om de får en mulighet.

Bedre slankeråd
Velmenende mødre som holder døtrene unna snacks og god mat kan derfor gjøre barna sine en bjørnetjeneste, i følge de amerikanske forskerne

- Selv før barna kommer i skolealder og før det blir nødvendig å begrense mat, kan mødrenes matvaner som begrenser barnas tilgang til mat oppmuntre barna til overspising, skriver forskerne i sin rapport.

De mener det er langt bedre å promotere en sunn livsstil med riktig mat og aktivitet for jenter som er i fare for å bli overvektige. Et riktig kosthold og mye fysisk aktivitet vil ha positiv effekt på vekten uten at jentene føler de må begrense seg i matveien.

LES OGSÅ: GLEM SLANKEPILLENE - SPIS FIBER

 

Mozon.no, 11.01.2006