<strong><b>Mattilsynet sier:</strong></b> Det er fremdeles kun økt aktivitet og mindre energiinntak som beviselig gir vedvarende vektreduksjon, ikke slankemidler i form av for eksempel piller og pulver. Foto: Colourbox.com
Mattilsynet sier: Det er fremdeles kun økt aktivitet og mindre energiinntak som beviselig gir vedvarende vektreduksjon, ikke slankemidler i form av for eksempel piller og pulver. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slankeprodukter virker sjelden

Slankepiller og -pulver hjelper ikke.

Publisert
Sist oppdatert

Det går ikke en dag uten at vi leser om nye slankeprogram eller unike slankekurer i blader, aviser og magasiner. Og det finnes en rekke forskjellige slankeprodukter i helekostbutikker, eller som kan kjøpes via postordre og internett.

Nettmedisin er risikosport

Mange lar seg friste, særlig i denne måneden så lenge det fremdeles er liv i nyttårsforsettene.

MEN: Husk at mange av disse produktene og programmene er uten vitenskapelig dokumentert effekt.

Fantasifull markedsføring

- Det er ikke mangel på fantasi som preger markedsføringen av produkter med påstått slankende effekt, opplyser Mattilsynet. Medaljens bakside er imidlertid falske påstander og uinnfridde forventninger.

Legemidler i kosttilskudd

Dine slankemetoder

Har du noen gang prøvd slankepiller/produkter som lover rask vektnedgang? (Avsluttet)
Nei, aldri i livet!(43%) 307
Ja, men det funket ikke.(33%) 236
Ja, og det funket! (15%) 108
Nei, men jeg vil gjerne prøve. (10%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvor kritisk er du?

Før du bruker penger på noe som lover både det ene og det andre, burde du stille deg selv noen kritiske spørsmål. Og husk at hvis noen virkelig finner et vidunderslankemiddel en dag, vil det neppe bare selges via postordre!

Du bør være oppmerksom på mange useriøse markedsføringsknep, og være klar over at produkter lover en slankende effekt på ulike måter. Her er noen av tingene du bør være på vakt etter:

Les også: Slankemiddel kan forgifte leveren

  • Loves påstander som «øker forbrenningen», «senker appetitten» eller «gir økt følelse av metthet»? Vit at enkelte produkter lover en så stor og rask vektnedgang at det ville være direkte helsefarlig om effekten de lover faktisk holdt. For å få en helsemessig forsvarlig og varig vektreduksjon anbefales det ikke å gå ned mer enn 0,5 kilo i uken.
  • Andre populære påstander om slankende effekt er: «akselererende fettforbrenning», «økt metabolisme», «øker termogenesen» (energimengden kroppen avgir i form av varme, red.anm.) og «senker fettsyntesen generelt og syntesen av triglycerider og kolesterol spesielt». Slike utsagn er ulovlige medisinske påstander, opplyser Mattilsynet.
  • Andre produkter lover en rask og varig vektreduksjon uten økt fysisk aktivitet eller omlegging av kostholdet. Noen lover et stort vekttap på bare få uker.
  • Vær oppmerksom på bilder og personlige slankehistorier. Det er typisk useriøs reklame å spille på troverdighet i form av bilder av personer som har hatt en dramatisk vektreduksjon, personlige slankehistorier fra «virkeligheten» eller navn på en «seriøs» forsker som står bak mirakelkuren.
  • Det er ikke uvanlig å lokke til seg kunder gjennom premier eller bonusordninger ved kjøp av produktet.
  • Mange firmaer som selger slankeprodukter eller som bruker løgnaktige reklametriks, oppgir ofte kun postadresse uten selgers fulle navn og adresse.
Les også: Kosttilskudd kan gi leverskade

Merking skal ikke være villedende

Alle produkter med påstått slankende effekt klassifiseres som næringsmidler og forvaltes etter næringsmiddellovgivningen, så sant de ikke inneholder bestanddeler som klassifiseres som legemidler. Det vil si at så lenge produktet ikke kategoriseres som legemiddel er det tillatt å markedsføre slankemidler på lik linje med andre salgsprodukter.

Men i «forskrift om merking av næringsmidler» heter det blant annet at merkingen av næringsmidler ikke skal være villedende, og at det ikke er tillatt å tillegge næringsmiddelet virkninger eller egenskaper det ikke har, opplyser Mattilsynet.

Krever vern mot farlig helsekost

Steinar Madsen i Statens legemiddelverk bekrefter imidlertid at det er usedvanlig grumsete felt.

- Alle mulige påstander

- Annonsørene kommer med alle mulige påstander. Når vi begynner å sjekke ut, er det ofte bare lureri. Og etterlyser vi forskning, er det ikke foretatt noe i det hele tatt. En del av det du kjøper på internett, kan også inneholde legemidler som rett og slett kan være skadelige og farlige. En forklaring på store vekttap over kort tid er vanntap, og vi har lurt på om noen produkter kan inneholde vanndrivende stoffer. Påstandene om kiloene som raser av, er i de fleste tilfeller usant, har Madsen uttalt til Forbrukerportalen.no.

- Det er fremdeles kun økt aktivitet og mindre energiinntak som beviselig gir vedvarende vektreduksjon, ikke slankemidler i form av for eksempel piller og pulver, opplyser Mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer