Slankemat kan gjøre deg feit

Kanskje gjør du deg selv en bjørnetjeneste.

Det er mer sannsynlig at personer som tilbys lavkalorimat forsyner seg med større porsjoner. Foto: Colourbox.com
Det er mer sannsynlig at personer som tilbys lavkalorimat forsyner seg med større porsjoner. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er ikke nødvendigvis på slanker'n, men sverger til et sunt kosthold. Kjøkkenskapet er fullt av sunne varer som frukt – både fersk og tørket, nøtter og frø, lettbrus og andre kalorifattige varer. Du er sunnheten selv og holder deg langt unna sukkerbombene.

Noen er så opptatt av å spise sunt at de blir syke

Men det kan hende du gjør deg en bjørnetjeneste.

Psykologer mener nå å ha bevis for at enkelte tiltak som skal holde vektnåla stabil (eller få den til å gå ned!), kan gi stikk motsatte resultat.

Det er mer sannsynlig at personer som tilbys kalorifattig mat forsyner seg med større porsjoner, ifølge forskerne fra Bristol University – eller bruker det som en unnskyldning til å ta flere porsjoner.

Og da kan det lett bli for mye av det gode - selv om maten er sunn.

Les også:
Virker dietten din?
Du blir feit av å sluke maten
En av seks har grådighetsgen

Like mange kalorier som vanlig mat

I en studie fikk 76 frivillige testpersoner i voksen alder tilbud om 18 forskjellige matvarer. Alle produktene var slankemat og inneholdt få kalorier. Testpersonene regnet raskt ut at det var kalorifattig mat og forsynte seg med større porsjoner for å bli mette.

I mange tilfeller overkompenserte de, og endte opp med å få i seg like mange kalorier som de ville ha fått hvis de hadde spist et ”normalt” alternativ, som ikke bare besto av sunne matvarer.

I en annen studie som de samme forskerne står bak, var det mer sannsynlig at barn som sjelden fikk lov til å spise søtsaker og sjokolade, overspiste. Det er fordi de overestimerte hvor mye de kunne spise.

Barna blir hva du spiser

Sunne barn kan mindre

I denne studien fikk en gruppe barn på 10-12 år tilbud om seks forskjellige usunne matvarer. De ble bedt om å regne ut hvor mye de måtte spise at hver matvare for at det ville bli ”for mye”.

Det viste seg at barna som fikk lov til å spise godteri og potetgull på hjemmebane, var flinkere til å gjette kaloriinnholdet i maten de fikk servert i studien:

Barn som sjelden fikk lov til å spise søtsaker hjemme, trodde en av porsjonene inneholdt 120 kcal, mens barn som hadde spist matvaren tidligere var mer presise i utregningen. De gjettet at porsjonen inneholdt 230 kcal. I virkeligheten besto porsjonen av 250 kcal, ifølge Daily Mail.

Les også: Mange unge er tunge

- Funnene viser at ved å begrense tilbudet av visse matvarer, vil man også hemme læren om mat, sier Dr. Jeff Brunstrom, som ledet studien, ifølge Telegraph.

Resultatet er at barn forsyner seg med større porsjoner.

Studiefunnene skal presenteres på en konferanse ved British Nutrition Foundation.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!