Slankekur gir fete jenter

Unge jenter med noen kilo for mye bør prøve andre fremgangsmåter enn å bare spise mindre. Resultatet av slankekurene kan være enda mer overvekt.

Stadig flere barn i den vestlige verden blir overvektige. Feil mat og lite aktivitet får det meste av skylda.

Men barn som sliter med noen kilo for mye bør også være nøye med å velge en riktig fremgangsmetode for å redusere vekten. Nå viser en amerikansk undersøkelse at unge jenter på slankekur som regel ikke går ned i vekt. Tvert i mot blir de fleste jentene bare enda fetere av å spise mindre.

Ond spiral
Den amerikanske undersøkelsen er gjennomført ved Pennsylvania State University i USA og omfatter 153 unge jenter med og uten overvekt. 32 av barna ble klasifisert som i risikosonen for fedme ved fem års alder og deretter fulgt opp da de ble syv og ni år gamle.

Både foreldrene og barna med overvekt var klar over problemet men jentene klarte allikevel ikke å gå ned i vekt.

- Jo mer ulykkelige jentene var over vekten, desto mer forsøkte de også å slanke seg uten å klare det. Dette støtter også tidligere forskning som viser at unge menneskers forsøk på vektkontroll ofte fører til høyere vekt, sier forskerne Jennifer Shunk og Leann Birch til Reuters.

Spiser mer på slankekur
Barna som var i risikosonen ved fem års alder viste seg å spise langt mer enn sine jevnaldrende venninner ved syv og ni års alder. Og når forskerne lot barna være alene en liten stund med fri tilgang til snacks, spiste de overvektige barna langt mer - selv om de ikke var sultne og visste godt at de burde slanke seg.

Forskerne forklarer dette med at jenter på slankekur bygger opp et behov for å storspise inimellom når de får sjansen. Lite tilgang på mat og små eller få måltider betyr derfor at jentene fråtser mer utenom måltidene om de får en mulighet.

Bedre slankeråd
Velmenende mødre som holder døtrene unna snacks og god mat kan derfor gjøre barna sine en bjørnetjeneste, i følge de amerikanske forskerne

- Selv før barna kommer i skolealder og før det blir nødvendig å begrense mat, kan mødrenes matvaner som begrenser barnas tilgang til mat oppmuntre barna til overspising, skriver forskerne i sin rapport.

De mener det er langt bedre å promotere en sunn livsstil med riktig mat og aktivitet for jenter som er i fare for å bli overvektige. Et riktig kosthold og mye fysisk aktivitet vil ha positiv effekt på vekten uten at jentene føler de må begrense seg i matveien.

Mozon 30.06.2004