Slank uten poteter

Man trenger ikke telle kalorier for å gå ned i vekt. Dr Fedon Lindberg ber heller sine pasienter telle poteter.

Klinikken for overvektige, Vekt i balanse , er tilknyttet Omnia legesenter og ble startet i 1999. Hittil har spesiallege Fedon Lindberg behandlet rundt.70 overvektige. Mange av dem har type 2 diabetes eller andre insulinproblemer.

Magefett tegn på insulinresistens
- Mye fett på magen er ofte tegn på insulinresistens, og mange overvektige har et insulinproblem. Medfødt, arvelig tendens er sammen med feil livsstil den viktigste årsaken til at stadig flerre blir overvektige og utvikler type 2 diabetes, sier Lindberg som selv har insulinresistens.

Ved insulinresistens og utvikling av type 2 diabetes er det overproduksjon av insulin. Dette er en helt annen sykdom enn type 1 diabetes, som skyldes insulinmangel, og som krever behandling med insulinsprøyter. Men også type 2 diabetikere kan trenge insulinsprøyter etter hvert, fordi kroppens insulinproduksjon trøttes ut.

Ved hjelp av programmet Vekt i balanse skal deltakerne endre livsstil og spise mat som krever mindre insulin. Deltakerne lærer hvilken type mat som det tar lang tid å fordøye, og som derfor holder blodsukkeret jevnt. I tillegg får de veiledning og hjelp til å sette opp treningsprogram. De får også en omfattende helseundersøkelse, samtaler med psykoterapeut og ernæringsfysiolog. Lindberg følger dem gjennom programmet.

Noen av pasientene som i begynnelsen hadde type 2 diabetes, og som måtte bruke insulinsprøyter, har kunnet slutte med sprøyter fordi de med vektnedgang og endret livsstil kan klare seg med den insulinen kroppen deres produserer i bukspyttkjertelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Koster flesk
Pasienter som ønsker det, kan delta på ukeskurs. Disse er tilpasset personer med en kroppsmasseindeks (KMI) på 30 eller høyere, det vil si kraftig overvekt. I tillegg har de en vektrelatert sykdom som for eksempel diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, stoffskiftesykdom eller søvnapne (pustestans under søvn). Kurset koster noen tusen kroner - mer enn mange har råd til.

- Det er nok mange som må takke nei til behandlingsopplegget fordi de rett og slett ikke har råd, og trygdesystemet gir dessverre ingen midler for de som er medisinsk skadelig overvektig, sier Lindberg som oppfordrer sine pasienter til å organisere seg som pasientgruppe og søke om støtte til sykdomsforebyggende behandling.

 

Mozon.no