Slank deg som kjendisene

Ifølge Bill Clinton kan man gå ned mellom 3 og 6 kilo i løpet av bare to uker med dietten.

Boken om South Beach-dietten har gjort braksuksess i USA. Den har solgt over fem millioner eksemplarer, og topper alle bestselgerlister.

Dietten er utviklet av den amerikanske hjertespesialisten Arthur Agatston som jobber ved Mount Sinai Medical Center i Florida.

Som hjertelege har han anbefalt mange av pasientene sine å gå ned i vekt. Han utviklet en egen diett fordi han så det var vanskelig for mange av pasientene å holde seg til kostholdsrådene.

Dietten ligner litt på Fedon Lindbergs diett, og handler om å lære seg å spise riktige karbohydrater og riktig fett. Matvarene sorteres etter glykemisk indeks.

På den måten skal kiloene rase av og helsen forbedres ved at kolesterol- og blodsukkerverdiene holdes lave.

Dietten inneholder normale porsjoner av kjøtt, fjærkre og fisk, i tillegg til egg, nøtter, ost og en del grønnsaker, men slankerne må unngå mat som inneholder ”slemme” karbohydrater - som finmalt hvetemel, hvitt sukker og bakte poteter.

”The South Beach Diet” ble virkelig populær da tidligere president Bill Clinton på en pressekonferanse for AIDS-arbeidet han holder på med ble bedt om å kommentere vekt-tapet sitt på 20 kilo. Han takket ølstopp, sin tyske trener og South Beach-dietten.

Clinton, som var kjent for sine junk-food-vaner og ble kalt ”Bubba” da han var president, sa at man kan gå ned mellom tre og seks kilo de første to ukene av dietten - og dermed gikk boken til topps på bestselgerlistene.

Fasene i dietten
Dietten er delt inn i tre faser. De to første for en viss periode, og den tredje for resten av livet.

I fase 1 spiser du normale porsjoner, men det er strenge regler for hvilke matvarer med karbohydrater som kan fortæres. Dette er den strengeste fasen, og den varer i to uker. Hovedsakelig består dette kostholdet av magert kjøtt som kylling, kalkun, fisk og skallyr. Grønnsaker med lav glykemisk indeks er også lov, sammen med magre oster, nøtter og egg.

Man kan altså regne med å gå ned tre til seks kilo i denne fasen.

I fase 2 blir noen flere matvarer introdusert, mens vekttapet vil fortsette med en halv til én kilo i uken. Du skal holde deg i denne fasen til du veier det du vil veie.

Fase 3 er for resten av livet. Den handler om å spise sunt og beholde den vekten du vil ha. Hvis vekten begyner å øke er det bare å følge fase 1 i dietten en liten stund.

Arthur Agatston bok "Gå ned i vekt med South Beach-dietten" er tilpasset norske forhold av Ingrid Espelid Hovig og til salgs hos bokkilden.no for 299 kroner.

 

Mozon.no, 18.10.2004