Slank deg smekker

Slank og lekker til julebordet?

Må du ned noen kilo for at juleantrekket skal sitte? Foto: Colourbox
Må du ned noen kilo for at juleantrekket skal sitte? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg november, og julebordstida er i anmarsj. Men hvordan ligger du an med julebordsantrekket? Har kjolen eller dressbuksa krympet på uforklarlig vis siden sist dere hadde gleden av hverandres bekjentskap?

Det er ennå ikke for sent for å stramme opp litt foran eller bak, eller å glatte ut noen bulker her eller der - men størrelsen på effekten er selvsagt avhengig av hvor lenge det er til du og kjolen (eller dressen) må opptre i symbiose på julebordet.

Det finnes mange ulike slankekurer, fra de reneste "mirakelkurer", til omfattende kostholdsdietter - med eller uten trening som en vektreduksjonskatalysator.

Slank og sprek

Treningssenterkjeden SATS står bak et av de ferskeste bidragene til slankekursutvalget i Norge. De har i høst lansert et kombinert kostholds- og treningsprogram under vignetten "Lettere liv". Her får du treningsveiledning og et personlig kostholdsprogram. Selv om kurset foregår på treningssentrene, skal det være tilgjengelig for alle.

- Treningen foregår i sal, kun for deltakerne på kurset. Det skal være lav terskel for dette, man trenger ikke å ha trent mye på treningssenter for å delta, sier PR- og kommunikasjonssjef i SATS, Lars-Einar Petterson til DinSide.no.

Også treningssenterkjeden Spenst har startet et lettere liv-program, med kombinert trening og kostholdsveiledning. Dette kurset går over 12 uker.

- Det er veldig stor pågang, vi kunne egentlig satt opp to kurs, får vi vite hos Spenst Moss, som er et av sentrene med dette slankeopplegget.

Litt for mye?

Går du med tanker om, eller er du allerede i gang med slanking - nå før jul? (Avsluttet)
Ja(71%) 317
Nei(21%) 94
Har ikke helt bestemt meg ...(8%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slankefavorittene

I forbindelse med en pristest av slankekurs for et år siden, spurte vi DinSides lesere om hvilken av de opplistede slankeprogrammene som var favoritten. 40 prosent foretrekker Grete Roede, 31 prosent er mest fornøyd med Fedon Lindberg, mens 10 prosent har Libra som favoritt. Slankeopplegget tenk deg slank får favorittstempel av 9 prosent av leserne, Ingers fibermat får 6 prosent og Sprek og lett får 4 prosent.

Har du gode erfaringer med slankeprogrammer? Del med andre i debatten nedenfor.

SATS

Treningskjeden SATS har startet med kombinert kostholds- og treningsveiledning, under fanen "Lettere liv". Kurset går over åtte uker, med ukentlige samlinger som innebærer både trening og foredrag hver uke. Du får en kostplan tilpasset deg, og individuell treningsveiledning to ganger i løpet av 8-ukers kurset. Kostholdsplanen er utarbeidet av SATS selv. Du må ikke være SATS-medlem for å delta på dette kurset, men du får kurset til medlemspris i fall du er det.

Lettere liv-kursene arrangeres ikke på alle SATS-sentrene, men 18 senter rundt om i landet har startert opp kurs i disse dager.

Medlemspris: 2.000 kroner (dette kommer altså i tillegg til medlemsskapsprisen hos SATS. Eksempelvis koster det 7.400 kroner hos SATS Oslo).
Ikke-medlemspris: 3.500 kroner for hele kurset

Pristest av treningssenter: Her trener du billigst

Spenst

En annen treningssenterkjede som også har begynt å guide medlemmene sine til et slankere liv, er Spenst - under kurstittelen Lettere Spenst. Kurset går over tre måneder, og omfatter veiledning i gruppe samt en-til-en-oppfølging, kostholdsplan, personlig oppfølging av treningsveileder, fire timer med personlig trener, 12 ukers medlemskap på Spenst og fri tilgang til senteret i kursperioden (aktuelt for ikke-medlemmene).

Vi tester personlig trener: Et blodslit for å bli sprek

Du behøver altså ikke være medlem for å delta på kurset, men medlemmer slipper med en rimeligere kursavgift. Kostholdsbiten i programmet er Grete Roede - og alt kursmateriell omkring kosthold er derfra.

Kursene holdes så langt på fire senter i Norge: Trondheim, Bodø, Moss og Mjøndalen.

Medlemspris: 1.490 per måned - eller 4.470 kroner totalt for kurset (altså i tillegg til medlemsprisen som er eksempelvis 6.237 kroner første år hos Spenst Moss)
Ikke-medlemspris: 1.990 kroner per måned - eller 5.970 kroner totalt for kurset.

Grete Roede

Dette er vel blant de mest kjente kursene i denne sammenhengen. Grete Roede har slanket nordmenn siden 1974, og har mange forskjellige kurs, tilpasset forskjellige grupper; alt fra ned-i-vekt, til kun for menn, mor og barn, ung, senior, slanking med trening, hold vekten-kurs, internettkurs, gravide og ammende-kurs, etc. Kursene arrangeres på rundt 500 steder landet rundt.

Grete Roede fokuserer på hvor mye kroppen trenger av kalorier for å gå ned i vekt eller for å holde vekten. Matvarer deles inn i ja-mat, litt-mat og nei-mat. Et vanlig norsk kosthold med større fokus på hvilke matvarer du bør spise mindre av, og hvilke du bør spise mer av. Kursene går over åtte uker, med ukentlige møter.

Pris: 1.790 kroner for første kurs av klassikeren ned-i-vekt, og 2.140 kroner for Grete Roede Aktiv - som også innebærer trening.

Fedon Lindberg

Lindberg startet opp sin spesialklinikk for behandling av kostholdsrelaterte livstilssykdommer og helseskadelig overvekt i 1999, og er vel sammen med Roede blant de mest kjente "slankeguruene". Klinikken har etterhvert åpnet avdelinger i Arendal, Stavanger og Bergen. Firmaet har kurs i distriktene, og et eget firma som driver med utvikling og forhandler Fedon Lindberg-produkter som også finnes i butikkene.

Har flere typer kurs; naturlig slank for de som vil ned i vekt, kost og vekt i balanse for deg som vil lære om sammenhengen mellom mat, vekt etc, og sunn matglede - hvor kokker gir råd og tips om matlaging. Natulig slank-kurset går over 8 uker, med ukentlige kurskvelder av en time-halvannen times varighet.

Fedon Lindbergs diett fokuserer på mat som gir et jevnt insulinnivå. Du må spise mye grønnsaker, frukt, bær, proteiner og lite sukker, melprodukter og poteter. Sammensetningen av måltidet og når på dagen de ulike matvarene spises, er viktig.

Pris: 1.590 kroner for kom-i-gang-kurset naturlig slank.

Ingers fibermat

Ingers fibermat ble opprinnelig startet av en sykepleier i 1981, for å hjelpe pasienter med å senke blodtrykk, kolesterol og vekt.

Her er kursopplegget basert på vanlig, norsk kost, og i tråd med anbefalinger fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. På disse kursene lærer du om sunn matglede og en mer aktiv kropp.

Du kan lære om Ingers fibermat i store deler av landet. Du kan også velge nettkurs, dette koster det samme som det andre kurset. Kurset går over åtte uker - med ukentlige møter.
Har kurs i store deler av landet, og til og med i Spania.

Pris: 1.600 kroner

Libra

Her 150 kursledere fordelt over store deler av landet. De definerer seg selv som helse- og kostholdsorganisasjon med kurs for mennesker med vektproblemer og dårlige spisevaner. I løpet av ett år arrangeres ifølge organisasjonen selv over 1.000 kurs. Libra tilbyr også internettkurs, i tillegg til ordinære kurs med personlig fremmøte.

Dietten er basert på næringsriktig kosthold som hele familien kan leve med. Deltakerne oppfordres til å spise fem måltider om dagen, med helt vanlig mat. Mye av læringen ligger i å finne næringsriktig sammensatte måltider, i riktige porsjoner. Kurset går over åtte uker, med ukentlige kurskvelder.

Pris: 1.750 kroner for ordinært kurs.

Sprek og lett

Også ganske fersk: etablert i 2007, med det målet å hjelpe overvektige til å nå trivselsvekt gjennom fysisk aktivitet og kosthold. Tilbyr flere forskjellige kurs, fra hovedkurset sprek og lett, til kurs for menn, unge, ekstra strore, ekstra spreke, etc.

Her oppfordres du til å være fokusert og ikke fiksert, på trening og kosthold. Du spiser vanlig, norsk kost, men får hjelp og veiledning til å velge riktig, og redusere mengden med fetende mat. Du får forslag om treningsformer og mengde, og hjelp til å komme igang med treningen gjennom trening på kurskveldene. Har kurs mange steder over hele landet, og kurset går over åtte uker - med ukentlige samlinger. Hver kurskveld er det trening og veiing/samtaler.

Pris: 1.650 kroner, uansett hvilket kurs du velger.

Vi gjør oppmerksom på at vi i denne sammenhengen kun har sett på hva kursene koster. Vi kan ikke anbefale den ene over den andre aktøren, med tanke på vektreduksjon eller kvalitet på kursene.

Har du gode erfaringer med slankeprogrammer? Del med andre i debatten nedenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer