Tirsdag formiddag ble det brudd i forhandlingene med LO Stat, YS Stat og Unio Stat og staten før de egentlig kom i gang. Oppgjøret omfatter rundt 100.000 ansatte.
Les også: Lærere og sykepleiere truer med streik
Oppgjøret går til mekling, men meklingen vil neppe komme i gang før 22. mai.
- Det må komme et helt nytt tilbud på bordet. Hvis ikke det skjer, er streikefaren svært stor, sier både lederen for LO Stat Morten Øye og YS Stat-leder Pål R. Arnesen til NTB.

De tre organisasjonene krever en lønnsvekst på 7 prosent fordelt gjennom et stort generelt tillegg, sentrale justeringer og et mindre tillegg til lokale forhandlinger. Resultatet i privat sektor ble et tillegg på 5,6 prosent.
Hvor lenge lønner det seg å streike? Sjekk vår streikekalkulator
For lite av alt
Organisasjonene mener tilbudet inneholdt for lite av alt.
- Vi fikk ikke signaler om det ville komme oss i møte på noen områder. Det hadde ingen hensikt å fortsette. Det kom ingen signaler om økte rammer, forslaget til lavlønnsprofil var svakt, likelønnstilbudet var pinglete og det kom ingen forslag til en AFP-løsning, konkluderer Øye.
Han sier også at tilbudet inneholdt for lite til sentrale økninger og for mye til lokale forhandlinger.
- Jeg er veldig overrasket over at tilbudet hadde en profil som til de grader provoserte arbeidstakerorganisasjonene, sier LOs forhandlingsleder.
Lønnsøkning? Regn ut hvor mye mer du faktisk får å rutte med i vår Lønnsøkningskalkulator.
- Ser ikke utfordringene
Lederen i YS Stat, Pål R. Arnesen, sier til NTB at statens tilbud ikke tar fatt i de store utfordringene man har når det gjelder å beholde og rekruttere dyktige folk i staten.
- Jeg finner ikke noe av det medlemmene våre er opptatt av igjen i tilbudet. Det er skuffende. Vi står overfor store utfordringer når det gjelder å skaffe nok undervisningspersonell, prester og politi, sier han.
Organisasjonene krevde ekstraordinære tiltak for enkelte grupper, men Arnesen sier at de ikke fant igjen noe av dette i tilbudet fra staten.
Lederen i Unio Stat, Arne Johannessen, betegner profilen på tilbudet som en provokasjon.
- Det inneholdt ingenting om justeringsforhandlinger og det var ingen grunn til å fortsette å forhandle, sier han.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.