Slakter statens lønnstilbud

Organisasjonene slakter statens tilbud i lønnsforhandlingene for de statsansatte og karakteriserer det som en provokasjon.

Tirsdag formiddag ble det brudd i forhandlingene med LO Stat, YS Stat og Unio Stat og staten før de egentlig kom i gang. Oppgjøret omfatter rundt 100.000 ansatte.

Les også: Lærere og sykepleiere truer med streik

Oppgjøret går til mekling, men meklingen vil neppe komme i gang før 22. mai.

- Det må komme et helt nytt tilbud på bordet. Hvis ikke det skjer, er streikefaren svært stor, sier både lederen for LO Stat Morten Øye og YS Stat-leder Pål R. Arnesen til NTB.

Slakter statens lønnstilbud


De tre organisasjonene krever en lønnsvekst på 7 prosent fordelt gjennom et stort generelt tillegg, sentrale justeringer og et mindre tillegg til lokale forhandlinger. Resultatet i privat sektor ble et tillegg på 5,6 prosent.

Hvor lenge lønner det seg å streike? Sjekk vår streikekalkulator

For lite av alt

Organisasjonene mener tilbudet inneholdt for lite av alt.

- Vi fikk ikke signaler om det ville komme oss i møte på noen områder. Det hadde ingen hensikt å fortsette. Det kom ingen signaler om økte rammer, forslaget til lavlønnsprofil var svakt, likelønnstilbudet var pinglete og det kom ingen forslag til en AFP-løsning, konkluderer Øye.

Han sier også at tilbudet inneholdt for lite til sentrale økninger og for mye til lokale forhandlinger.

- Jeg er veldig overrasket over at tilbudet hadde en profil som til de grader provoserte arbeidstakerorganisasjonene, sier LOs forhandlingsleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønnsøkning? Regn ut hvor mye mer du faktisk får å rutte med i vår Lønnsøkningskalkulator.

- Ser ikke utfordringene

Lederen i YS Stat, Pål R. Arnesen, sier til NTB at statens tilbud ikke tar fatt i de store utfordringene man har når det gjelder å beholde og rekruttere dyktige folk i staten.

- Jeg finner ikke noe av det medlemmene våre er opptatt av igjen i tilbudet. Det er skuffende. Vi står overfor store utfordringer når det gjelder å skaffe nok undervisningspersonell, prester og politi, sier han.

Organisasjonene krevde ekstraordinære tiltak for enkelte grupper, men Arnesen sier at de ikke fant igjen noe av dette i tilbudet fra staten.

Lederen i Unio Stat, Arne Johannessen, betegner profilen på tilbudet som en provokasjon.

- Det inneholdt ingenting om justeringsforhandlinger og det var ingen grunn til å fortsette å forhandle, sier han.