Slagkraftig Solhatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slagkraftig Solhatt
Solhatt kan brukes til mer enn å forebygge forkjølelse og influensa. Stoffene i Solhatt har også vist seg effektive mot alt fra vepsestikk til soppinfeksjoner og bihulebetennelse, ifølge doktor Bernt Rognlien.

Av Doktor Bernt Rognlien

Solhatt, som også kalles Echinaceae purpurea, har en rekke immunstimulerende effekter. Den virker stimulerer på de hvite blodlegemene, som er de som ”spiser” bakterier og virus.

Brukt av indianere

Kliniske studier har vist at den har en god effekt mot både virus-, bakterie- og soppinfeksjoner. Den viktigste bruken er ved stadig tilbakevennende infeksjoner i luftveiene, urinveiene, hud og kjønnsorganer. Både hyppigheten, intensiteten og varigheten av infeksjonene har blitt reduseret. Det viser studier som er gjort studier i forbindelse med forkjølelse, influensa, bihulebetennelse og skjedekatarr.

Solhatten har blitt brukt i folkemedisinen av nordamerikanske indianere mot ormebitt, sår og febersykdommer. Det var indianerne som lærte europeere å bruke ulike solhatt- arter. De siste 50 årene har den vært i omfattende bruk i Europa mot forkjølelse og influensa sykdommer.

Echinacea-produkter er godkjent som legemiddel i blant annet Sveits, Tyskland, Østerrike , Ungarn og Australia. I Norge selges de som Naturlegemiddel på Apotek eller som naturmidler i helsekost og dagligvare.

Flere studier

En svensk studie fra 1997, med 120 pasienter med begynnende forkjølelse, viste at det var femti prosent flere som fikk en klar forkjølelse i placebogruppen sammenlignet med de som fikk solhatt. Av de som fikk forkjølelse i solhattgruppen var sykdomstiden kortere (4 dager mot 8 dager i placebogruppen). Intensiteten på plagene var også mindre hos denne gruppen enn hos de som fikk placebo.

I en annen studie, med 203 pasienter med soppinfeksjon i skjeden (candida), fikk seksti prosent av de som ikke fikk annen behandling enn lokale soppdrepende midler, tilbakefall med ny soppinfeksjon etter 8 uker. Av de som fikk solhatt ekstrakt som tilleggsbehandling var det bare 15% som fikk tilbakefall etter 8 uker. Med andre ord var det fire ganger så stor sjanse for å få tilbakefall av soppinfeksjonen hos de som ikke brukte solhatt.

Dette tyder på at solhattpreparater som Echinagarde og Echinaforce kan på en kraftig måte kan aktivere immunsystemet i forbindelse med soppinfeksjoner.
I en studie med Echinacea pallidae rotekstrakt deltok 160 pasienter med begynnende øvre luftveisinfeksjon. De som fikk solhatt fikk forkortet sykdomstiden fra 13 til 9,8 dager ved bakterielle infeksjoner og fra 13 til 9,1 dager ved virus infeksjoner. De som tok solhatt fikk dessuten færre symptomer og en kortere sykdomsintensitet.

Dosering og tilberedning

Solhatt-preparater er enten laget på en alkoholekstrakt av roten frisk eller tørket, eller de er laget av friskpresset saft av hele den overjordiske del av planten konservert med tjue prosent alkohol.
Disse flytende ekstraktene doseres, som dråper i litt vann eller juice flere ganger daglig.

Dosering er vanligvis 30 dråper i litt vann, tre til seks ganger daglig.

Til barn fra 1-årsalderen, 10-15 dråper, to ganger daglig.
Barn fra 3-årsalderen kan få 20 dråper, to ganger daglig.
Fra 12-årsalderen kan ungene få 20 dråper, tre ganger daglig.

Solhatt kan brukes i uker eller måneder i strekk, men det anbefales å ta en pause på 2 uker etter maksimum 8 ukers bruk. Dette anbefales fordi vi ikke helt vet konsekvensene av å bruke immunstimulerende stoffer sammenhengende over lengre tid. Derfor anbefales det å ta en pause.

Dyrkes i Europa og Nord-Amerika

Rød Solhatt tilhører kurvplante familien og finnes viltvoksende i Nord- Amerika. Den blir omkring 60 cm høy og har vakre røde til purpur fargede store kurvblomster. Den dyrkes i Europa blant annet i Tyskland og Finland - som eksporterer store mengder solhatt- produkter til medisinsk bruk. Det er også startet betydelig dyrkning i Norge. Den er også vanlig å dyrke som prydvekst.

To andre echinacea arter Echinacea angustifolia og Echinacea pallida brukes også medisinsk, for begge disse er det roten som har størst anvendelse.

Det er roten som er brukt tradisjonelt i folkemedisinen i Nord-Amerika. Men det meste av den kliniske forskningen er gjort på friskpresset saft av hele planten til Echinacea purpurea høstet i juli og konservert med 20% alkohol.

På markedet i over 20 år

I Norge selges denne ekstrakten under navnet Echinagard.Alle tre solhatt- arter brukes, de har ulik kjemisk sammensetning - det er derfor vanskelig og sammenligne produkter laget av de forskjellige artene. Flere stoffer i Solhatten har immunstimulerende effekt - vi vet ikke sikkert hvilke som er viktigst og det er vanskelig å standardisere ekstrakter.

Mange solhatt- preparater er laget som en alkoholekstrakt av tørket rot av Echinacea angustifolia. Solhatt- tinktur som lages på norske apotek er laget på denne måten. Analyser gjort ved farmasøytisk institutt i Oslo, viser at en slik ekstrakt også inneholder tilfredstillende mengder av aktive virkestoffer. Det første solhatt- preparatet på det norske markedet kom for over 20 år siden - det var Bioforces Echinaforce som er laget som en alkoholekstrakt av frisk urt og rot av Echinacea purpurea. Det finnes også flere studier som dokumenterer virkningen av dette preparatet.

Det finnes i tillegg til flytende ekstrakter også tabletter, sugetabletter, tannkrem og til utvortes bruk en rekke ulike salver som inneholder solhatt- ekstrakt.

Bivirkninger og begrensninger

Solhatt tilhører kurvplantefamilien og den vanligste bivirkningen er allergiske reaksjoner. De som allerede har allergi mot burot må være oppmerksomme - de får hyppigere allergiske reaksjoner.

Det er ikke beskrevet interaksjoner med andre legemidler.

Det har vært diskutert om kroniske autoimmune- sykdommer er kontraindisert bruk. Mitt standpunkt har vært at disse ikke bør bruke Echinaceae over lengre perioder.

Det foreligger ikke data på bruk under graviditet og amming. Men min erfaring er at det her er snakk om preparater som er nærmest helt uten bivirkninger og jeg ville ikke vegret meg for å bruke solhatt hvis nødvendig - men jeg ville ventet til svangerskapet er minst 8 uker.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!