Sladder gir karriere

Det er ingen hemmelighet at vi alle elsker sladder. Men visste du at sladring kan øke populariteten din blant kolleger?

”Har du hørt at Thomas og Nina klinte på jobbfesten i går?”, ”Visst du at Adele er gravid?!”, ”Fy søren, jeg så han Nikko i IT-avdelingen ute på byen i helgen. Han var skikkelig dritings og var bare all over the place!”

Hysj! Ikke si det til noen, men du kan faktisk bli mer populær av å sladre litt på jobben.

Det høres kanskje paradoksalt ut, men i følge ny forskning fra University of Oklahoma skal det å spre rykter og bagateller være en av de mest effektive måtene å skaffe seg nye venner på jobben på, skriver danske Politiken.

Men ønsker vi å bli venn med noen som kan gjøre oss selv til neste sladderofferet?! Ja, mener forskerne, som mener sladder og negative holdninger til andre kan gjøre et forhold mellom to personer enda sterkere.

- Når en person røper at hun eller han har en negativ holdning til en tredje person, sier vedkommende i virkeligheten at: Jeg liker deg og jeg stoler på deg. Det gir deg en fornemmelse av at du er en spesiell utvalgt, sier Jennifer Bosson, som ledet studien.

Hun påstår imidlertid ikke at det er bra å si stygge ting om andre, men at det også finnes en positiv side ved sladring: Det kan forsterke vennskapet mellom den som sladrer og den som lytter.

- Felles antipati er et meget sterkt utgangspunkt for vennskap, sier hun, og forklarer at årsaken til dette kan være at mens positive holdninger er mer alminnelige, tiltrekker negative holdninger seg mer oppmerksomhet. Det er mer intimt og går mot våre forventninger.

Den som sladrer og sier noe ondskapsfullt om andre vil uten tvil skille seg ut fra mengden. Samtidig kan det se ut til at slike personer klarer å hevde seg selv ved å sladre.

Frances Wilson som er en HR-rådgiver sier de fleste sjefer aksepterer sladder som ikke er ondskapsfull.

- Virksomheter ønsker å fremme denne typen sladder, for det betyr at kommunikasjonskanalene er åpne, sier hun, og støttes av andre forskere.

Skaper samhørighet
- Sladder skaper opplevelse av samhørighet. Man forener seg med en annen og deler opplysninger, og det bygger opp samhørigheten, sier Sandi Mann fra University of Central Lancashire og legger til at det styrker en gruppe å gå sammen mot en felles motpart.

Men sladder har faktisk flere gode egenskaper enn bare å skape gruppetilhørighet.

For forskerne ved Oklahoma bemerker at det er noe ”ekstra spesielt” med negativt sladder, som ikke er like ”pirrende” som positivt snakk.

- Det handler om å dele hemmeligheter. Folk liker sladder og vil gjerne høre det. For så kan de si: Se hvor viktig jeg er som vet en hemmelighet. Så fortelles hemmeligheten videre til en annen person som også vil få en tillitserklæring, sier Mann.

Gir oss skyldfølelse
Grunnen til at negativt sladder knytter oss sammen kan være fordi den gir oss skyldfølelse. Det er noe tabu med det negative, som gir oss dårlig samvittighet.

Forskerne fant ingen forskjeller på hvordan menn og kvinner sladrer.

- Min fornemmelse er at sladder på arbeidsplassen er det samme for menn og kvinner, men mennene kaller det bare for noe annet, sier Mann.

Men det er ikke bare sladring som skjer på jobben. Vi mobber også.

 

Mozon.no, 24.06.06