Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Skyter vilt med spikerpistol

De setter seg på den og får skuddet i baken. Skyter seg selv i leggen. Eller skyter kameraten gjennom veggen.

Er du en ekte handyman? Da har du sannsynligvis ikke kunnet motstå fristelsen til å skaffe deg en spikerpistol. Den gjør kanskje at arbeidet går som en lek, men det kan plutselig bli blodig alvor.

I løpet av 16 år har antallet amerikanske hobbysnekkere som kommer til akutten for å få behandling for "skuddskader" blitt tredoblet.

Mens legene behandlet 4.200 hjemmebrukere for skader etter spikerpistol i 1991, hadde antallet økt til 14.800 i 2005. Og hele 40 prosent av alle slike skader, forekom hos personer som ikke jobbet innenfor byggevirksomhet eller i snekkeryrket.

- Det som tradisjonelt sett har vært en yrkesrisiko, er nå en risiko også for den jevne forbruker, sier Hester Lipscomb ved Duke University Medical Center hvor studien er utført.

Er du mann eller mus? Ta testen her:

Skutt gjennom veggen
Folk er rett og slett for uforsiktige, mener Corey Slovis ved akuttavdelingen ved Vanderbilt University Medical Center. Han oppfordrer folk til å behandle spikerpistolen som en vanlig pistol.

- Noen som bruker disse pistolene, fjerner sikkerheten slik at den kan avfyres hurtigere. Noen ganger setter folk på dem. Av og til går de av gjennom pistolhylsteret og treffer et bein, sier Slovis.

Ikke sjelden kommer uheldige hobbysnekkere ilende til sykehuset med et spikerhull eller spiker i hodet. Da har de gjerne en kompis eller samboer å takke.

- Ofte står den ene personen på motsatt side av veggen. Partneren eller medarbeideren bommer på stolpen i veggen slik at spikeren går rett gjennom veggen og inn i hodet deres, forklarer Slovis.

De fleste ulykker skjer som kjent i hjemmet. Dette gjør du hvis barnet ditt blir forgiftet:

- Ikke et leketøy
Hos Claes Ohlson i Norge selges det spikerpistoler som er så kraftige at de kan skyte i betong. Men de fleste kjøper den mildere billigvarianten til hjemmebruk.

- I bruksanvisningen gjøres kundene oppmerksomme på at spikerpistolen ikke er et leketøy. Et generelt problem er vel at mange ikke leser bruksanvisningen, sier HMS-ansvarlig i Claes Ohlson, Alf Jondahl.

Lederne av studien mener rapporten viser at det ikke bare er behov for tryggere spikerpistoler. Folk må også få riktig opplæring i hvordan de skal bruke de supereffektive verktøyene.

- Bare fordi disse verktøyene er enkle å bruke, betyr ikke det at folk ikke trenger opplæring. Siden de er enkle å bruke, ender de ofte opp i hendene på uerfarne arbeidere og forbrukere, sier Hester Lipscomb.

Søvnmangel kan gjøre deg til en farlig hobbysnekker. Slik lærer du supersøvn: