Skyhøye strømpriser

Lite smeltevann og høye energipriser sørger for at strømmen er og blir dyrere enn vanlig i sommer. Men fortsatt er det et lite håp om at den kan bli litt billigere enn i dag.

Vi sperret øynene opp da vi tok en titt på DinSides strømprisliste i forrige uke. Laveste pris blant de landsdekkende leverandørene lå så høyt som 44,93 øre per kilowatt-time, som er svært høyt for juni måned.

En titt på Nordpools liste bekreftet at spot-prisen på strømbørsen er omtrent 50 prosent høyere enn hva som er normalt for årstiden.

Strømprisene i juni
Juni-priserØre per Kwh
23.juni 200633,61
200520,73
200426,52
200320,25
200212,19
200119,27
Tabellen viser gjennomsnittlige systempriser i juni måned for årene 2001-05. For 2006 vises systemprisen per 23. juni 06. Kilde: NORDPOOLs hjemmeside.- Det er egentlig ingen annen forklaring på prisene nå enn det var i vår, sier næringspolitisk rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes Landsforening (EBL) til DinSide.

Forbigående prisknekk


- "Knekken" i prisene i mai på grunn av den nye informasjonen om CO2-kvoter i Europa, har nå korrigert seg litt, og hovedforklaringen på det høye prisnivået vi ser er og blir at det er høye priser på alternativene til strøm, som olje, gass og kull. I tillegg har vi hatt lave snømengder i vinter, og selv om vannmagasinene stiger en del nå, er det forventninger om lite smeltevann, noe som øker prisene på strømbørsen, sier Haugen.

Haugen gir imidlertid optimistene blant oss et lite håp om i alle fall litt lavere strømpriser i løpet av sommeren.

- Sammenlikner man systemprisen i dag (fredag 23.6) med systemprisen en uke siden, er den faktisk 1,4 øre per kwh lavere enn forrige fredag, så den er i alle fall nedadgående - det blir jo spennende å se om denne tendensen fortsetter i neste uke, sier Haugen.

Trykk her og se markedsprisene til forbruker denne uken

Betaler du for mye på strømmen? Trykk her og finn din billigste strømleverandør med DinSides vår strømkalkulator.