Skummel film? Ikke lukk øynene

Hold heller for ørene.

Mange av oss kniper øynene sammen under de mest skremmende scenene på film. Det er ikke så lurt, i alle fall ikke hvis det er satt musikk til scenen, viser en ny studie gjort ved universitetet i Tel Aviv.

Levende skrekkfilm

Musikken har nemlig langt større virkning på deg når du lukker øynene, melder forskningsnettstedet Live Science.

Du har kanskje erfart akkurat dette når du kun lytter til musikk? Mange lukker øynene da også, nemlig.

Økt hjerneaktivitet

De israelske forskerne målte hjerneaktiviteten til 15 frivillige som fikk skummel musikk fra skrekkfilmer, samt mer følelsesmessig nøytrale toner på øret.

Hjerneskanningen viste at aktivitetet i amygdala skjøt i været når testpersonene lyttet til den skumle musikken. Amygdala er primærsenteret for emosjoner i hjernen.

I seng med spøkelser

Aktiviteten i amygdala skapte i sin tur aktivitet i hjerneregioner som behandler vaktsomhet overfor omgivelsene og regulering av følelser.

De samme reaksjonene oppsto ikke da forsøket ble gjentatt, denne gangen i et bekmørkt rom. Det er dermed ikke mørke som skaper sterkere følelser, med det å lukke øynene i seg selv.

Kan brukes i behandling

- Det ser ut til at hjernen automatisk går inn i et annet modus når du lukker øynene, og at måten informasjon behandles på endrer seg, sier forskningsleder Talma Hendler til Live Science.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de beste øreproppene

Selv om amygdala har vist seg å være mer sensitiv overfor negative følelser enn positive, regner forskerne med at effekten av munter musikk også forsterkes når øynene lukkes. De håper å etter hvert å få vite mer hvordan musikk kan brukes i behandling av for eksempel depresjon.