Skummel bakterie er tilbake

Denne uka er det slått salmonella-alarm i hele USA. I Norge tilbakekaller man produkter.

Har du en pose med pistasjnøtter liggende i kjøkkenskuffen, eller har du fryseren full av iskrem som inneholder pistasjnøtter? Ikke spis noe av dette, advarer amerikanske legemiddelmyndigheter, Food and Drug Administration (FDA).

Det er fordi det amerikanske næringsmiddelkonsernet Kraft Foods fant salmonella i stekte pistasjnøtter under en rutinekontroll forrige uke, skriver CNN.

Nøttene det gjelder kommer fra California. Denne delstaten er den nest største pistasjnøtt-produsenten i hele verden.

Nå har både Kraft Foods og den store matvarekjeden Kroger, fjernet nøttene fra hyllene, og det gjelder nøtter både med og uten skall.

Frukt og grønt kan gjøre deg syk
Hvor er bakteriesmitten størst

Viss risiko i Norge

I Norge ser man også alvorlig på situasjonen. Tidligere denne uken sa Ingunn Haarstad Gudmundsdottir, rådgiver ved Seksjon Planter og vegetabilsk mat ved Mattilsynets Hovedkontor, dette til DinSide Helse:

- Man kan aldri utelukke en viss risiko for at pistasjnøtter eller andre typer nøtter kan være kontaminert med salmonella. Det er importørene som har ansvar for å ha kvalitetssystemer som sikrer at næringsmidlene som frembys er helsemessig trygge. Det kan ikke utelukkes at kontaminerte nøtter også kan være distribuert på det norske markedet, men Mattilsynet jobber med saken.

Torsdag kveld informerte Mattilsynet om tilbakekalling av det som kan være salmonellainfiserte pistasjnøtter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brynhild-gruppen AS i Fredrikstad har iverksatt tilbakekalling av pistasjnøtter fra markedet grunnet innhold av salmonellabakterier. Produktene markedsføres under navnene COOP Nøtte Pistasjnøtter, Landlord Pistasj og Pistasj 150g pose RIMI, melder Mattilsynet.

På nettsidene til Mattilsynet kan du se hvilke nøtter det gjelder. (ekstern lenke)

Lite salmonella i Norge

Folkehelseinstituttet følger også med på situasjonen.

- Generelt har vi lite salmonella i matvarer i Norge, og få er smittet innenlands. Men hvis vi merker en økning av en salmonella-variant, vil vi følge ekstra godt med på det, sier seniorrådgiver Karin Nygård ved avdeling Infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Hun oppfatter imidlertid at varianten som er funnet i USA er nokså sjelden.

Hvordan kunne det skje?

Nå skal det undersøkes hvordan pistasjnøttene ble bærere av salmonellabakterien.

Disse mattabbene bør du unngå

Ifølge Associated Press skal steking av nøtter fjerne bakterier. Men problemer kan oppstå hvis ikke nøttene blir stekt på ordentlig måte, eller hvis stekte nøtter blir utsatt for bakteriesmitte på nytt – noe som kan skje hvis mus, rotter eller fugler får tilgang til fasilitetene.

Det antas at omkring 450 tonn nøtter vil bli tilbakekalt over hele USA i løpet av de neste dagene, ifølge CNN.

Angriper mage og tarm

Salmonella er en bakterie. Den finnes først og fremst på fjærkre, i og på egg, i ubehandlet melk og i kjøtt og vann. Bakteriene angriper mage- og tarmkanalen, og kan gi både en lett infeksjon med diaré 2-3 ganger om dagen i et par dager samt alvorlige infeksjoner med hyppige avføring, magekramper og truet allmenntilstand, skriver NettDoktor.no.

I mer alvorlige tilfeller kan den gå over i lymfesystemet og i blodbanen.

Vesken din er en bakteriebombe

Denne advarselen kommer bare noen uker etter at salmonella-frykt i peanøttsmør herjet over hele landet, også i Norge. Denne salmonellaepidemien gjorde nærmere 600 amerikanere alvorlig syke. Åtte personer er antatt døde som følge av salmonellautbruddet.