Svenskene vil ha 18-årsgrense på energidrikker som Battery, Red Bull, Burn og Monster. Foto: Faksimile
Svenskene vil ha 18-årsgrense på energidrikker som Battery, Red Bull, Burn og Monster. Foto: FaksimileVis mer

- Skulle tro de gikk på speed

Et flertall av svenskene ønsker å innføre 18-årsgrense på energidrikker.

Onsdag gjennomførte Aftonbladet.se en spørreundersøkelse blant sine lesere. Av 52.000 lesere, mente 68,9 prosent av dem at det bør innføres 18-årsgrense på de koffeinholdige leskedrikkene.

Bakgrunnen for spørreundersøkelsen, er at flere lærere har sett seg lei på ukonsentrerte elever som svelger unna store mengder energidrikker i skoletiden. De blir bokstavelig talt stiv i maska.

Ica innfører aldersgrense

Dette førte til at kjøpmannen Fredrik Hedberg ved Ica Supermarket i Björksätra i Sverige, valgte å innføre aldersgrense.

Tirsdag i forrige uke ble det dermed bestemt at det skulle være 18-årsgrense på både Monster, Burn, Red Bull og Battery i denne butikken.

Les også: Red Bull kan være livsfarlig!

Synes du det bør være 18-årsgrense på energidrikker? (Avsluttet)
Nei(62%) 585
Ja(38%) 365
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Elevene drikker veldig mye energidrikker i løpet av en skoledag, det gjør dem nærmest hyper, skulle tro de gikk på speed, sier Hedberg til Aftonbladet.se.

Både lærere og foreldre har reagert på elevenes voldsomme konsumering av energidrikker, og rektor ved Hedängsskolan i Storvik, Teofil Norum, gikk inn for et totalforbud.

- Akkurat hvordan forbudet skal overholdes i praksis, vil vi diskutere nærmere i neste uke. Drikking av koffeinholdige drikker skal ikke forekomme på skolen vår, sier Norum.

Kan være farlige

- Red Bull kan drepe mennesker som lider av stress og høyt blodtrykk, sier legen Scott Willoughby ifølge avisen Daily Mail.

Forskerens interesse for den søte energidrikken ble vekket etter at flere unge mennesker døde som følge av å ha drukket store mengder av den.

I Norge er det ulovlig å selge Red Bull fordi myndighetene mener at det kan innebære en helserisiko. I 2005 foretok Vitenskapskomiteen for mattrygghet en risikovurdering av Red Bull og andre energidrikker.

- Koffein i mengder over 150 mg/l er forbudt i leskedrikker i Norge. Ut fra de australske rapportene kan det se ut som at dette er en fornuftig regel. Det sa avdelingsoverlege og hjertespesialist Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide Helse i fjor.

Mer salg også i Norge

Ifølge informasjonsrådgiver i ICA Norge, Bjørnar Mickelson, har koffeinholdige leskedrikker også blitt en økende trend i Norge.

- Det har blitt mer populært blant ungdommer, og det kommer stadig nye produkter på markedet som inneholder koffein, sier Mickelson til DinSide.

Han kjenner imidlertid ikke til at det har vært noe problem slik det har vært blant lærere i Sverige, som har meldt om konsentrasjonsproblemer blant elever som følge av høyt konsum.

En innføring av 18-årsgrense i Norge er derfor ingen aktuell problemstilling.

- Men det er forskjell på de energidrikkene som selges i Sverige og de vi selger i Norge, sier han. - Energidrikker i Sverige inneholder stoffet teurin. Det gjør ikke de norske energidrikkene. De norske drikkene er koffeinbaserte.

Svenske lesere enig

68,9 prosent av de svenske leserne er på linje med Fredrik Hedberg når det gjelder å innføre aldersgrense på energidrikker.

- Jeg tror det er bra med aldersgrense. For høyt inntak av energidrikker kan føre til avhengighet og abstinenssymptomer. En 15-åring er vanligvis ikke i stand til selv å kjenne om han drikker for mye eller ikke, skriver leseren Nomii i kommentarfeltet til Aftonbladet.se.

Les også: Barn drikker for mye koffein

I første omgang gjelder forbudet kun hos Ica Supermarket i Björksätra. Men flere lesere skriver at de håper forbudet sprer seg over hele kjeden, slik at det ikke må bli opp til hver enkelt butikkeier å innføre 18-årsgrense, skriver Aftonbladet.se.