- Skremmer allergikere unødig

Allergikere tvinges til å unngå en rekke matvarer fordi merkingen er for uklar, mener norsk allergiekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tar du sjansen og spiser pølsa selv om det står at den kan inneholde spor av melk? Eller styrer du unna i frykt for en ubehagelig og i verste fall farlig allergisk reaksjon?

- Det er ikke klare retningslinjer for når produktene skal merkes og ikke. Det finnes heller ingen definisjon på hvor mye et ”spor” er. Dermed blir det vanskelig både for de som produserer og de som kjøper, mener Helle Grøttum, rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF).

- Enkelte kan nok bli litt nonchalante og ikke ta advarslene alvorlige siden de står på så mange produkter. Men flere er unødvendig strenge med seg selv og unngår alle produktene, sier hun.

Slik lager du spennende mat som alle kan spise:

Skal helst ikke brukes
På fabrikkene kan av og til små mengder allergener sitte igjen i produksjonsutstyr som brukes til flere produkter. Et eksempel er nøtteholdige produkter som produseres i samme lokaler som nøttefrie produkter. Merkingen ”kan inneholde spor av” skal da advare om dette, ifølge Mattilsynet.

- Slik merking viser til utilsiktet forurensning av allergener i produksjonen, og skal i utgangspunktet ikke brukes. Det fører til en unødvendig begrensning av matvareutvalget til allergikerne og merkingen kan være villedende, mener rådgiver Vibeke Bryhn-Hansen.

Les også: Vil kurere nøtteallergi med nøtter

Kan være dødelig
Men hvor reell er egentlig faren for å få i seg slike stoffer? I fjor gjennomførte Mattilsynet et prosjekt hvor 50 produkter merket med "kan inneholde spor av nøtter" ble analysert for innhold av hasselnøtter.

Undersøkelsen viste at 25 prosent av kjeksene, 38 prosent av frokostblandingene og 65 prosent av sjokoladene inneholdt hasselnøttproteiner i små mengder.

- Det er svært individuelt hvor mye hver enkelt tåler av et allergen. Enkelte er så allergiske at de kan bli svært syke dersom de får i seg én partikkel, forklarer Helle Grøttum.

Har du fått diagnostisert allergi fra en hjemmetest? I så fall kan du ha blitt lurt:

Må få bedre merking
Hun har en klar oppfatning av hva som må gjøres.

- Det må komme klare retningslinjer som sier at et produkt skal merkes dersom det inneholder flere eller færre enn et visst antall partikler. Og retningslinjene må gjelde for alle, mener Grøttum.

Ifølge Bryhn-Hansen er EU oppmerksom på problemstillinger når det gjelder allergikere. Norge deltar også i EU-kommisjonens arbeidsgruppe på merking.

- Det er ikke satt noen terskelverdi for hvilke mengder i maten som skal merkes. Dette skyldes at det er store individuelle forskjeller på hvor mye som skal til for å utløse en reaksjon hos matallergikere. Men det er satt i gang et prosjekt i EU hvor dette vil bli studert nærmere, forklarer hun.

Visste du at du kan være allergisk mot sola? Les mer her: