Skremmende prisforskjeller på gresskar

Skal du kjøpe gresskar til halloween, bør du sjekke prisene flere steder. Dinsides pristest avslører enorme prisforskjeller.

<b>COOP EXTRA ER BILLIGST:</b> Vi har prissjekket Hallowen-gresskar, og det er Coop Extra som er billigst.  Foto: KRISTIN SØRDAL
COOP EXTRA ER BILLIGST: Vi har prissjekket Hallowen-gresskar, og det er Coop Extra som er billigst. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

Norske forbrukere skal legge igjen rundt 270 millioner på halloween-kostymer og knask i år, ifølge beregninger fra Virke Analyse og bransjeutvikling. Og ifølge Opplysningsrådet for frukt og grønt, skal vi kjøpe drøye 700 tonn gresskar i løpet av året - det aller meste i forbindelse med halloween.

Da gjelder det å være bevisst på prisene på gresskar - vår prissjekk viser store forskjeller mellom butikkene.

LES OGSÅ: Ikke gå i bernaisefella

Salget har tatt av

- Salget av gresskar har tatt helt av de siste årene. I fjor solgte Coop cirka 29.000 gresskar, i år kommer vi til å passere 40.000 gresskar. Det tilsvarer 200 tonn, eller 15 trailere med gresskar, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

Også Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, forteller at gresskarsalget har vært økende gjennom flere år, og ser også i år ut til å øke med rundt 25 prosent sammenliknet med fjoråret. 90 prosent av gresskarene selges i uken før halloween, ifølge Søyland.

I tillegg til dagligvarebutikkene, selger også blomsterbutikker gresskar frem mot halloween.

Men prisene du noen steder må ut med for et gresskar, er mer skremmende enn selv det skumleste halloween-kostyme.

LES OGSÅ: Kan du kjørereglene for halloween?

Fra 39,90 til 149 kroner per stykk!

Vi har sjekket prisene på gresskar hos seks dagligvarebutikker og blomsterbutikker i Akershus. Og vi fant skremmende prisforskjeller:

Mens Coop Extra tar 39,90 kroner per stykk for store gresskar, vil Plantasjen ha 149 kroner per stykk!

Coop-gresskarene i vår butikk var attpåtil mye finere og var større, enn de gresskarene vi fant hos Plantasjen til 149 kroner.

SJEKK DEN PRISFORSKJELLEN! Plantasjen vil ha 149 kroner per stykk for et gresskar, mens Coop Extra tar 39,90 kroner per stykk. Coop-gresskarene er attpåtil større. Foto: KRISTIN SØRDAL
SJEKK DEN PRISFORSKJELLEN! Plantasjen vil ha 149 kroner per stykk for et gresskar, mens Coop Extra tar 39,90 kroner per stykk. Coop-gresskarene er attpåtil større. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSjekk vekta!

Mens noen, som Coop, Plantasjen og Mester Grønn, tar stykkpris for gresskarene, er det også endel som tar betalt etter kilospris - som på veldig mye annen frukt og grønt.

Her bør du imidlertid være våken og sjekke vekta - så du ikke får deg en skikkelig dårlig overraskelse i kassa.

De gresskarene vi har sett i butikkene, har vært på rundt 6 til 8 kilo - og med en kilospris på for eksempel 19,90 per kilo, blir dette en stykkpris på rundt 120 til 160 kroner!

Vi fant den laveste kilosprisen hos Rema 1000: De skal ha 12,80 kroner per kilo. Men kjøper du et gresskar på 6 kilo, blir dette 77 kroner per stykk - altså mye dyrere enn å kjøpe til stykkpris hos Coop Extra, altså.

LES OGSÅ: Sjekk farene ved Halloween

Her er prisene

Vi har sjekket prisene både hos dagligvarebutikker og hos blomsterbutikker - og har holdt oss til de store kjedene.

Gresskar-priser
ButikkPrisEnhet
Plantasjen149Per stykk
Mester Grønn100Per stykk
Coop Extra39,90Per stykk
Meny19,90Per kilo
Kiwi19,90Per kilo
Rema 100012,80Per kilo
Prisene er innhentet innenfor et geografisk samlet område i Akershus,26. oktober.


Som du kan se, er det noen som selger per kilo og noen som selger per stykk. Et gresskar av den størrelsen du gjerne vil ha for å skjære ut til lykt til halloween, veier fort fra 5 til 8 kilo. Her må du passe deg for å se deg blind på kilosprisen. Bruk vekta i grøntavdelingen for å sjekke hva gresskaret veier, dersom det ikke er angitt på gresskaret.

Størrelsen på gresskarene som blir solgt til stykkpris, varierer - og vi kan derfor ikke angi en kilospris på disse. Det var heller ikke oppgitt kilo på gresskarene hverken hos Plantasjen eller Mester Grønn. Og det er vel de færreste av oss som går rundt med en vekt på innerlomma ...

Det er Coop Extra som har den rimeligste prisen for årets greskarlykter:

Ikke kast innmaten!

Det er mange som bruker gresskarene til å lage pynt og lykter, men ikke kast innmaten!

- Husk at gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Dette er veldig mye mat, det er sunn mat, og vi oppfordrer derfor alle om å forsøke gresskar i matlaging og ikke bare til pynt. Gresskar kan stekes, kokes eller dampes, og brukes i alt fra supper, salater, marmelader, pai, scones til kaker, sier Kristiansen i Coop til Dinside.

LAGER DU LYKT TIL HALLOWEEN? Ikke kast restene - de kan brukes i mye mat. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT
LAGER DU LYKT TIL HALLOWEEN? Ikke kast restene - de kan brukes i mye mat. Foto: OPPLYSNINGSKONTORET FOR FRUKT OG GRØNT Vis merHer er noen tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, til hva du kan bruke inmaten i gresskar til. Du kan bruke både den løse innmaten og gresskarkjernene:

  • Plukk først kjernene ut av gresskarkjøttet. Det løse kjøttet som er igjen kan være litt trevlete, så det kan være en idé å kjøre det i en hurtigmikser først slik at du får en puré. Bruk deretter pureen i kake, muffins, juice eller suppe. Huskeregelen er at gresskar er veldig lik gulrot i smaken og at det kan brukes deretter.
  • Gresskarkjernene skylles godt under rennende kaldt vann og tørkes med kjøkkenhåndkle eller -papir. Legg dem deretter tynt utover en stekeplate med bakepapir, dryss over litt salt og olje, og stek dem i ovn på 180 grader til de blir lett brune (ca. 15-25 min, snu av og til). Avkjøl på kjøkkenpapir. Gresskarkjerner kan brukes i salater, frokostblandinger, gjærbakst eller rett og slett som snacks.