Skrekk og gru hos tannlegen

Skrekk og gru hos tannlegen

Er du en av de som gruer deg halvt i hjel før du skal til tannlegen? Du er ikke alene, og her får du noen råd for å takle tannlegeskrekken.

Publisert
Sist oppdatert

Mange har kanskje kjent en klump i magen i det de går inn døren hos tannlegen, de begynner å svette og føler seg uvel. For enkelte kan et tannlegebesøk fortone seg som rene helvete. Det finnes mange måter å bli fortrolig eller på andre måter bli kvitt denne angsten, men først, hva er egentlig tannlegeskrekk?

Hva er årsaken?
Det er mange årsaker og mange typer tannlegeskrekk. Som oftest er det flere årsaker som til sammen gjør at en person blir så engstelig.

De fleste av oss har hatt en eller flere ubehagelige opplevelser hos tannlegen som barn, og nesten alltid kombinert med at de har opplevd tannlegen som en sint, uvennlig og autoritær person.

En annen vanlig årsak er at andre har fortalt om grufulle opplevelser hos tannlegen. Et typisk eksempel er at en lokal skoletannlege får et rykte som gjør at mange utvikler tannlegeskrekk

Enkelte pasienter er redd spesielle deler av tannbehandlingen, som boring, sprøyter, lukt eller lyd. Andre forteller at de ikke kan skille ut spesielle ting de er redd - de er redd hele situasjonen.

Felles er ofte en redsel for å bli utsatt for smertefulle opplevelser som en ikke har kontroll over.

Fem måter å mestre skrekken på

1) Det er ofte best å dele engstelsene sine med andre. Hvis man er anspent eller engstelig, bør man fortelle dette til tannlegen. Dette vil gjøre at tannlegen tilpasser seg situasjonen og mest sannsynelig vil prøve å hjelpe deg gjennom besøket.

2) Prøv å få time hos tannlegen på et tidspunkt hvor du ikke er stresset og oppjaget. For enkelte kan tidlig på morgenen være et godt tidspunkt.

3) Ta med deg en discman eller lignende hvis lyden av luftbor og tilsvarende plager deg. Det å lytte til en sang du liker og kjenner kan være god terapi.

4) Man kan også bruke hjernens egen overtalelseskraft ved å se for seg at man ligger på en varm strand langt vekk fra alt maset. Bare det å slappe av og tenke på noe helt annet har faktisk hjulpet mange til å overvinne frykten sin.

5) Et annet alternativ kan være lystgass. Enkelte tannleger i Norge bruker dette på pasienter som har store problemer med å gå til tannlegen. Les mer om dette nedenfor.

Lystgass som et alternativ
Enkelte tannleger kan bruke lystgass som angst- og smertedempende middel under tannbehandlingen. Disse tannlegene har gjennomgått et spesielt kurs og har også fått utdanning i hvordan de skal behandle engstelige pasienter.

Ved å kontakte Tannlegeforeningen eller fylkestannlegen kan du raskt få vite hvilke tannleger på ditt hjemsted eller i nærheten som bruker lystgass. I tillegg er det ved de odontologiske fakultetene i Oslo og Bergen spesielle klinikker som behandler pasienter med alvorlig tannlegeskrekk.

Kort om lystgass
Lystgass er uten farge og har en søtlig lukt. Den kjemiske betegnelsen er dinitrogenoksyd. Gassen har vært i bruk i siden 1795 da en engelsk lege oppdaget virkningene på humøret ved en tilfeldighet.

Lystgass ble de første årene kun brukt i fornøyelsesparker, men ettersom utstøhet er en vanlig bivirkning observerte man at personer som falt og slo seg kjente lite til smertene. Dette ga støtet til forskning på narkosegasser og etter kort tid utviklet man også eter og kloroform. Kirurgiske inngrep kunne derved utføres med mer effektiv bedøvelse enn opium og alkohol.

En av de første brukerne var for øvrig dronning Victoria som fikk kloroform da hun satte prins Leopold til verden 7. april 1853. Lystgass ble første gang benyttet i tannbehandling av den amerikanske tannlegen Horace Wells som i desember 1844 trakk sin egen tann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer