Har du vurdert å få sydd din egen brudekjole?
Har du vurdert å få sydd din egen brudekjole?Vis mer

Skreddersøm koster ikke skjorta

Har du planer om å fornye festgarderoben? Lei av masseproduserte klær som ikke passer? Du kan få skreddersydd ditt eget antrekk uten å bli blakk.

Vi er på full fart inn i festsesongen. Bryllup, konfirmasjoner og 17 mai nærmer seg. Det trenger ennå ikke være for sent å bestille et skreddersydd antrekk til de festlige lagene.

Og det beste av alt: Du trenger ikke bli blakk for å få et antrekk spesielt tilpasset din kropp. Vi har ringt en knippe skreddere og syersker for å finne ut hva de tar i betaling for å sy et festantrekk til deg. Prisene vi fikk oppgitt er slett ikke avskrekkende:

Priseksempler fra skreddere:
Skredder:Mørk herredress:Damedrakt:Selskapskjole:Brudekjole:
Heitmann & Henriksen, Oslo: Fra 18.000 krFra 13.000 kr.Syr ikkeSyr ikke
Systedet, Oslo: Syr ikke Fra 6000 kr.Fra 4000 kr.Fra 8000 kr.
Brudedesign, Bergen: Syr ikkeSyr ikkeSyr ikkeFra 10.000 kr.
Mehren, Oslo: 12- 14.000 kr.Syr ikkeSyr ikkeSyr ikke
T. Michael, Bergen:Fra 9000 kr.Fra 9000 kr.Syr ikkeSyr ikke
SolUng Søm, Finnskog:Syr ikke3-5000 kr.3-5000 kr.Syr ikke.

Du kan altså få en skreddersydd dress til 9000 kroner, mot å betale 4000-5000 kroner i en gjennomsnittlig dyr butikk. En spesialsydd brudekjole får du fra 8000 kroner, i butikken koster de billigste brudekjolene rundt 5000 kroner.

Litt må du altså betale for at klærne skal være tilpasset deg, men så kan skreddersydde klær også tilpasses deg etter hvert som kroppen din forandrer seg. En skreddersydd selskapskjole kan du få helt ned i 3000 kroner.

Lønner seg på sikt

- Skreddersydde selskapsklær og penere antrekk for damer kan være konkurransedyktige på pris. Da tenker jeg ikke på at klærne i seg selv er billigere, men at de vil lønne seg i et lengre perspektiv, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grimstad Klepp mener skreddersøm er mest aktuelt nå du har tenkt å investere i et litt dyrere plagg.
- Særlig hvis kravene til kvalitet i passform, materialer, design eller utførelse er høye, er skreddersydd et alternativ. Hverdagsklær som masseproduseres av konfeksjonsindustrien, vil neppe kunne tilbys av en skredder til konkurransedyktig pris, sier Grimstad Klepp.

Vanskelig figur

De som går til skredderen skal oftest ha sydd seg et antrekk til en spesiell anledning. De fleste skreddere tilbyr seg også å sy om antrekk.

– Grunnene til at folk bestiller skreddersøm er at de har en vanskelig figur, eller er ute etter noe helt spesielt, sier Lars Sveen som er avtroppende oldemann i Oslo skredderlaug. Lauget som ble stiftet den 24. februar 1607, har i dag 18 medlemmer, hvorav 7 stk tar imot enkeltoppdrag.

Sveen er skreddermester hos Mehren i Oslo. De har stor pågang fra kunder som vil ha sydd dress til våren fester. Ventetiden er tre til fire uker for å få en dress spesialtilpasset deg. Ellers er ventetiden hos skredderne vi har snakket med alt fra en måned til halvannet år.

Også i distriktene finnes det et marked for håndsydde klær.
Skredder Synnøve Svebak hos SolUng Søm på Åsnes i Finnskogen tar i mot oppdrag fra kunder fra hele landet, blant annet fra hytteturister. Hun har dessuten utviklet både en egen Finnskogdrakt, og ”Skjoldmøydrakten”.