Skor seg på katastrofen

Vil du yte hjelp til amerikanerne etter terrorangrepene, kan du sende penger til Røde Kors. Men vær sikker på at det faktisk er den ekte hjelpekontoen du setter pengene inn på.

Ikke mer enn ett døgn etter tragedien i USA var de første svindlerne i sving på nettet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nettstedet Scambusters.com advarte allerede onsdag kveld mot falske tiggermailer som utgir seg for å komme fra det amerikanske Røde Kors.

- Vi har mottatt meldinger om svindlere som ber om ”nødhjelp”, og ber mottakerne om å bidra med penger til Røde Kors – gjennom svindlernes egne nettsteder. Henvendelsene er forsøk på å stjele penger og kredittkortnumre, og du bør IKKE svare på disse henvendelsene!, skriver Scambusters.

Skor seg på katastrofen

Nettstedet anbefaler at folk som ønsker å hjelpe, gir sine bidrag direkte via Røde Kors` eget nettsted eller til lokale avdelinger.

- Nordmenn som ønsker å bidra til hjelpearbeid i USA, bør sende penger til Norges Røde Kors. Organisasjonen er aktiv i forbindelse med blodgivning, sier daglig leder Arnulf Torbjørnsen i Leger Uten Grenser.

- Vi fikk svært mange henvendelser allerede det første døgnet etter angrepene, fra nordmenn som ville gi hjelp. Derfor har vi funnet en egen løsning. Dersom folk setter inn bidrag på vår konto nummer 8200 01 76318, og merker det ”USA”, vil pengene sendes direkte til det amerikanske Røde Kors, sier informasjonskonsulent Therese Koppang i Røde Kors til DinSide.

Norges Røde Kors er foreløpig den eneste av hjelpeorganisasjonene her i landet som iverksetter egne kanaler for å yte bistand til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Folkehjelp har bestemt seg for ikke å prioritere arbeid i det rike USA, og vil derfor ikke be folk om hjelp, verken over e-post eller på annen måte.
- Hvis folk mottar noe som helst liknende fra oss, er det en forfalskning, sier informasjonssjef Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp.

Hvis du vil gardere deg mot falsk tiggerpost fra fremtidige ”hjelpeorganisasjoner”, kan du få oversikt over de største ekte hjelpeorganisasjonene i Norge og deres nettsteder her.

DinSide følger USA-katastrofen:

Enestående i verdenshistorien
Vil Internett aldri bli det samme?
Svindel i kjølvannet av katastrofen
Farlig håndbagasje
Økt sikkerhet på norske fly
Frykter copycats
Vanskeligere å reise til USA
-IAA burde vært stengt
Ingen terror for norsk økonomi
USA-reisen: Dette kan du gjøre