Skolesakene kan være giftige

Skoleutstyr kan inneholde helsefarlige kjemikalier. Sjekk ekspertådene før du handler.

TRYGT SKOLEUTSTYR?: Mange produkter som kjøpes inn til skolestart kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag. Foto: colourbox.com
TRYGT SKOLEUTSTYR?: Mange produkter som kjøpes inn til skolestart kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien nærmer seg slutten, et nytt skoleår står på trappa og den obligatoriske, årlige innkjøpsrunden er det få barneforeldre som kommer seg unna.

Men handler du trygt?

Kjøp trygge leker

Helseskadelige kjemikalier

Viskelær, pennaler, skolesekker, matbokser og drikkeflasker kan inneholde problematiske kjemikalier, advarer Grønn Hverdag.

Vanlig skoleutstyr kan være laget av plasttypen PVC, som ofte er tilsatt ftalater.

Her er de farligste kjemikaliene

Enkelte ftalater mistenkes for å være kreftframkallende, mens andre er hormonforstyrrende – det vil si at de kan påvirke vekst, fruktbarhet og kjønnsutvikling. Effekten på mennesker er imidlertid dårlig kartlagt, skriver Grønn Hverdag.

Ftalater er forbudt i produkter til barn under 3 år. De antatt verste er heller ikke tillatt i leker til barn under 14 år, men de kan finnes i andre produkter.

Disse lekene er farlige!

Ftalaer

 • Stoffgruppen ftalater består av mange forskjellige stoffer. Noen ftalater er klassifisert som reproduksjonsskadelige. Enkelte er også klassifisert som miljøskadelige.
 • Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og de finnes i mange produkter vi omgås daglig.
 • Ftalater har ingen akutte skadevirkninger, men kan være skadelige på lang sikt. Siden vi utsettes for ftalater gjennom hele livet, er det viktig at dosen i løpet av et liv blir så liten som mulig.
 • De mest skadelige ftalatene ble forbudt i leker og småbarnsprodukter fra 1. januar 2007.
 • Kilde: www.sft.no

 • Bli en bevisst forbruker

  Det danske Informationscenteret for Miljø og Sundhed (IMS) har følgende råd til deg som ønsker å unngå ftalater:

  • Ikke velg produkter av bløt PVC
  • Sjekk varebeskrivelser for polyvinylklorid (PVC). Hvis det ikke står noe, spør i butikken eller kontakt forhandleren/produsenten.
  • Kjøp tekstiler uten plasttrykk. Disse er ofte laget av PVC.
  Du er omgitt av farlige kjemikalier

  Statens forurensningstilsyn råder forbrukere til å bli mer bevisste og etterspørre innholdet i produktene de kjøper. Det har du rett til etter produktkontrolloven.

  Hvis du lurer på om et produkt inneholder ftalater, har butikken plikt til å sjekke dette ut for deg. Dersom mange kunder etterspør produkter som ikke innholder ftalater, kan det påvirke bransjen til å legge om produksjonen og vareutvalget, ifølge SFT.

  Spar tusener på skolestarten

  Les mer om ftalater på Forurensningstilsynet hjemmesider: www.sft.no.

  Hvilke produkter er trygge?

  For å hjelpe foreldre med å finne giftfrie produkter, har IMS laget en liste over produkter frie for PVC eller ftalater.

  Kjøp trygge leker

  Laboratorietest utført i juni av IMS påviste blant annet ftalater i et Disney-penal og navnereflekser.

  Oversikten over trygt skoleutstyr finner du gjengitt på Grønn Hverdag sine hjemmesider: Her er de PVC-frie produktene.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer