GIR FLERE PLAGER ENN DETTE: Magesmerter er vanlig, men glutenallergi kan også gi andre og mer diffuse symptomer, sier Ludvig Sollid, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo. Foto: 6PA/MAXPPP
GIR FLERE PLAGER ENN DETTE: Magesmerter er vanlig, men glutenallergi kan også gi andre og mer diffuse symptomer, sier Ludvig Sollid, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo. Foto: 6PA/MAXPPPVis mer

Skjulte tegn på glutenallergi

Cøliaki gir ikke bare mageplager, se opp for flere sykdomssymptomer.

Det er mange som tenker tanken når magen gang på gang slår seg vrang - er det glutenallergi? Gluten er et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Når kroppen reagerer på gluten kan det oppstå skader og arrdannelser i tarmen, og det gjør at den ikke absorberer viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

De fleste av oss kan slappe av. Det er antatt at bare én prosent av befolkningen i Norge er overfølsomme for gluten, kjent som cøliaki.

Mange av dem vet ikke at de har sykdommen, og de mindre åpenbare symptomene er ukjente for mange, noe som gjør at mange går i lang tid uten å vite hva som feiler dem.

LES OGSÅ: Bør du droppe gluten?

Ludvig Sollid, cøliakiforsker og professor i immunologi ved Universitetet i Oslo, sier cøliaki tidligere var en sykdom man trodde bare ga symptomer fra tarmen, det vil si diarè og dårlig opptak av næringsstoffer.

Diffuse symptomer

«Diffuse» symptomer som uopplagthet, utilpasshet, blodmangel og depresjon, i tillegg til tarmplager og leddsmerter, kan være tegn på cøliaki, ifølge professoren.
«Krigføringen» mellom gluten i tarmen og kroppens eget forsvar fører til en betennelsesreaksjon slik at overflaten til tynntarmen skades. Dette gjør at det er vanskelig å ta opp næring og man kan få jern- kalsium og vitaminmangel, og forstyrrelser i væskebalansen. Tretthet er også vanlig.

Ifølge associatedcontent.com er det tre hovedtyper symptomer som kan gi et hint om sykdommen.

LES OGSÅ: Trygg mat til alle

KJENT SYMPTOM: Mageproblemer

Magesymptomer er som sagt vanlig både hos de som er glutenallergikere, og de som har glutenintoleranse. De som er allergiske vil ha en ekstra trøblete mage. De kan føle seg oppblåst og ha luftsmerter. Både diare og forstoppelse er vanlig. Avføringen kan være fettete og lukte vondt. Vekttap kan skje. Barn kan være matleie, apatiske og irritable. Det er vanlig at gluten gir diare og oppkast hos dem som er sensitive, og derfor er det viktig å drikke mye vann.

SKJULT SYMPTOM: Pusteproblemer

Som med andre matallergier, kan glutenallergi forårsake pusteproblemer, ifølge associatedcontent.com. Får du anafylaktisk sjokk kan pusten bli så dårlig at det er farlig. Husk at om du opplever store problemer med å puste, så må du søke medisinsk hjelp med en gang.

LES OGSÅ: Matallergiene alle har

SKJULT SYMPTOM: Hudproblemer

Hvis du er allergisk mot gluten, kan det påvirke huden din på flere måter. Typiske forandringer i huden kan oppstå like etter at du har sist mat med gluten. Noen få kan oppleve kløende hudutslett eller eksem. De som har hudsykdommen «dermatitis herpetiformis» har ofte cøliaki i tillegg. Utslett er vanlig når det kommer til matallergi, og dette gjelder selvsagt også gluten.

Viktig å oppdage sykdommen

Ubehandlet cøliaki gir en liten økt risiko for kreft i tarmen. I tillegg gir ubehandlet sykdom blodmangel (anemi) og beinskjørhet, og dermed større risiko for brudd, mistrivsel, og slapphet.
Hos kvinner kan det føre til for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og vekstproblemer hos barna, fordi ubehandlet cøliaki kan føre til mangel på folsyre, og folsyremangel under graviditet ønsker man ikke.

Du kan be om en test selv

Cøliaki-behandlingen er medisinfri, men den som er rammet må sørge for glutenfri kost resten av livet. Mange føler seg mye bedre når de går over til glutenfri kost.

Solveig Hauge, leder i Norsk Cøliakiforening ber folk om å være oppmerksomme selv.
- Hvis ikke legen tenker på cøliaki, må folk ofte ta opp dette selv. Nå er testene så gode at det er lett å finne ut av om man har sykdommen, sier Hauge.

Testen er en blodprøve som gjøres hos fastlegen.