<b>Gifte menn</b> er mer åpne om økonomi overfor partneren enn samboende menn, viser en undersøkelse. Foto: Nordea
Gifte menn er mer åpne om økonomi overfor partneren enn samboende menn, viser en undersøkelse. Foto: NordeaVis mer

Skjuler forbruket for partneren

Det er ikke bare kvinner som gjemmer handleposer i skapet.

«Å gi inntrykk av at man har mindre penger enn man faktisk har, er alvorlig i et samboerforhold.Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea»


Én av ti spurte sier at de av og til lar innkjøpene sine forbli en godt bevart hemmelighet. Handleposene forsvinner ubemerket inn i skapet - uten at partneren får vite noe.
Men menn gjemmer like ofte handleposene i skapet som det kvinner gjør.

Det kom frem da Nordea spurte over 1.000 gifte eller samboende personer om hvordan de organiserer sin økonomi.

Lyver om pris

Og akkurat like mange sier at de av og til oppgir en "tullepris" for å gi inntrykk av at innkjøpet var rimeligere enn det egentlig var.

– Tallene rommer nok alt fra de skoene man bare "måtte ha", til innkjøp som ikke tåler dagens lys fordi økonomien er presset fra før. Det som ser ut til å være grobunnen for denne atferden, er at økonomi er et ”ikke-tema” i forholdet, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea.

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea
Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer


De som gjemmer handleposer, er mer uenige om hvordan felleskostnadene fordeles, og de krangler oftere om økonomi, ifølge undersøkelsen.

SLØSEKALKULATOR: Så mye kan du spare

Barnas skyld?

Undersøkelsen viser også at det er flere faktorer som påvirker hvor ærlig de spurte er angående forbruket sitt.

En fellesnevner er barn i husholdningen.

Barn koster penger, og en presset økonomi er mer utsatt for konflikter, noe som igjen ser ut til å resultere i skjulte handleposer og unnvikende svar om pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FLYTTE FRA PARTNEREN? Dere får ikke like mye

Gjemmer unna sparepenger

Men at én av ti gjemmer unna handleposer for partneren, betyr selvsagt at ni av ti ikke gjør det. Det er imidlertid en gruppe mennesker som skiller seg litt ut i undersøkelsen, nemlig den samboende mannen.

Mens ni prosent av gifte menn sier at de noen ganger gjemmer nyinnkjøpte varer, så sier 14 prosent av menn i samboerskap det samme.

Åtte prosent av samboermennene, mot fire prosent for par generelt, har også en annen hemmelighet: sparepenger som motparten ikke kjenner til.

– Å bevisst skjule penger for motparten er et tillitsbrudd av mer alvorlig karakter. Å gi inntrykk av at man har mindre penger enn man faktisk har, er alvorlig i et samboerforhold. Mangel på regelverk rundt deling av felleseie ved samlivsbrudd gjør at motparten aldri vil se noe til pengene, og kan ha betalt urettferdig stor andel av fellesutgiftene, sier Warloe.

>>> Noen holder sammen av økonomiske årsaker

Hva synes du om å skjule handleposer og sparepenger for partneren? Delta i debatten under!