Profilen din og det du skriver i åpne grupper, havner i nettsøk hvis du ikke slår av denne innstilingen. Foto: Kristina Picard
Profilen din og det du skriver i åpne grupper, havner i nettsøk hvis du ikke slår av denne innstilingen. Foto: Kristina PicardVis mer

Skjul deg fra offentligheten

Facebook-funksjonen som skjermer innleggene dine.

Facebook gjennomgår stadige endringer, og mange er for tiden opptatt av Facebooks nye timeline.

Hva den innebærer er grundig gjennomarbeidet her på DinSide, du kan selv lese hvordan du får Facebook Timeline og hvorfor du kan slappe helt av: Slapp av a', Facebook-brukere!

Den nye tidslinjen representerer ikke så radikale personvernendringer som man kan få inntrykk av gjennom enkelte artikler i media.

Det er imidlertid én ting du bør være klar over: Alt du skriver på åpne Facebook-sider, kan i teorien følge deg ut på nettet. Dette er imidlertid ikke noe nytt, men har vært tilfelle i flere år.

>>> Hvem får se FB-informasjonen din?

Havner på Google

Ta for eksempel Skatteetatens nye Facebook-side. Her spør folk om ting de lurer på om skatten sin, noe av det er ganske personlig om egen økonomi. Siden er offentlig. Det betyr at det du skriver her, kan sees av alle andre, ja, til og med følge deg til søkemotorer som Google og Kvasir – hvis du ikke trykker på den rette knappen.

Viktig funksjon for deg som vil gjemme deg: Aktiver offentlige søk-knappen

Dersom du har huket av på denne, vil noen kunne google navnet ditt og finne din Facebook-profil. Noen foretrekker å ha det slik, andre ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det, ifølge Facebook, slik at «hvis du publiserer noe på et åpent forum på nettstedet (for eksempel: innlegg og kommentarer på offentlige sider og i åpne grupper, delen Spørsmål og svar fra brukere i hjelpesenteret), kan dette innlegget også bli vist i søkemotorer. »

Alt om Facebook: www.dinside.no/tag/facebook

Slik gjør du:

Hvis du vil se en forhåndsvisning av den offentlig søkbare oppføringen din, eller hvis du vil skjule informasjonen din fra offentlige søk, gjør du følgende:

1. Gå til Personverninnstillinger > Applikasjoner og nettsteder > Rediger innstillinger.

2. Bla ned til Offentlig søk, og klikk på Rediger innstillinger.

3. Sørg for at boksen Aktiver offentlige søk er huket av/ikke huket av, avhengig av hva du selv ønsker.

Hvis du fjerner avmerkingen i boksen «Aktiver offentlige søk», vil ikke venner som ikke er på Facebook ennå, kunne finne deg, ifølge Facebook.


Her leser du mer om offentlig søkbare oppføringer i internettsøk (ekstern lenke)