Skitne triks i DVD-krigen

Kritikerne har endelig våknet, etter at vi har blitt påtvunget soneinndeling på DVD-filmer. Nytt er at ny teknologi kan forsure hverdagen for deg som har en "sonefri" DVD-spiller. Blir du rammet?

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange mener at soneinndelingen på DVD-formatet har ført til langt dyrere filmer – og enkelte hevder også annenrangs utgaver.

Mens amerikanere kan kose seg med DVD-filmer til mellom 130 og 230 kroner, koster de samme titlene vanligvis fra 200 kroner og oppover i Norge.

Enda verre er det kanskje at de europeiske versjonene ofte også har dårligere lydspor, og er ribbet for ekstra gadgets, som "directors cut", ekstra trailere, hidden features, og intervjuer eller informasjon om skuespillerne.

Hvorvidt du fortsatt vil kunne se amerikanske DVD-filmer finner du ut her.

Nå er det nok

Nå har imidlertid filmgigantene tirret på seg både australske forbrukermyndigheter, og ikke minst EUs mektige konkurranse-kommisjonær, Mario Monti.

Monti mener at soneinndelingen skaper et kunstig konkurranseskille, med det resultat at filmselskapene kan kreve høyere priser i Europa enn i USA.

Når vi også vet at Europa faktisk står for nesten 50 prosent av filmselskapenes totale omsetning i DVD-formatet (Kilde: Tech News), sier det seg selv at det er surt å måtte betale mer per film enn amerikanerne gjør.

I følge et intervju i Daily Variety, sier kommisjonens talskvinne, Amelia Torres, at dersom de finner soneinndelingen konkurransehemmende, så kan de ilegge filmselskapene så høye bøter (opp til 10% av de totale inntektene fra DVD-salget) at selskapene antagelig heller vil velge å fjerne soneinndelingen totalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av motargumentene til filmbransjen har vært at soneinndelingen gjør det vanskeligere å piratkopiere filmene.

Etter vår mening er det en drøy påstand - hvis du først vil piratkopiere filmer vil du nemlig klare det uansett, nye oppskrifter for dette kommer nesten daglig på internett. Dessuten; det å lage en privatkopi av en DVD-film du selv har kjøpt, og som kun skal benyttes til eget personlig bruk, er faktisk tillatt.

Parallellimport av DVD-filmer

Rettighetshaverne i Norge har allerede bak seg en rettsak mot AkersMic, og har også inngått forlik med en del andre butikker som har parallellimportert DVD-filmer.

For deg som privatperson er det imidlertid fullt tillatt å importere filmer fra USA, og se dem på din egen DVD-spiller.

I tillegg til at du kanskje sparer noen kroner, får du normalt også fordelen av helt andre - og ofte langt bedre, "special features" på de amerikanske filmene, enn på de ribbede norske utgavene, som også kan ha tvungen tekst i tillegg til dårligere lyd format.

Filmgigantene jobber imidlertid med å hindre også denne moroa, for norske DVD-samlere, hvorvidt du fortsatt vil kunne se amerikanske DVD-filmer finner du ut her, eller ved å trykke på lenken øverst til høyre i artikkelen.