Skitne kontorer er sykdomsbomber

Får du hodepine, tørr hud og vondt i halsen på jobb? Årsaken kan være skjulte støvbomber i kontorlokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du symptomer som hodepine og vond hals på jobb, er du i så fall ikke alene: Opptil en av fem ansatte opplever at de er trøtte, tette i nesen og tørre i huden eller øynene minst en gang i uken.

Tørre øyne kan føre til infeksjoner og i verste fall blindhet:

Dobbelt så mange kvinner som menn sliter med slike plager når de er på jobb. Problemene er store i kontorer generelt, på barnehager, skoler og sykehus, viser en norsk doktoravhandling.

- En del av plagene kommer fordi man er forkjølet, har allergi eller har sovet dårlig, men inneklimaet har også noe av skylden. Det er ofte vanskelig å fastslå årsaken sikkert, og dermed er det også vanskelig å sette i verk tiltak, sier Cand. med. Knut R. Skulberg.

Reduserte støvmengden
I sin doktoravhandling testet Skulberg ulike praktiske tiltak for å redusere støvmengden i kontorlokalene. De ansattes helse ble målt både før og etter tiltakene.

Resultatene kan kanskje sette en støkk i arbeidsgivere landet rundt: Etter en grundig nedvasking av kontorene i undersøkelsen, ble luftveisplagene redusert med en tredjedel, både hos allergikere og ikke-allergikere.

En halvtimes klining kan også gjøre underverker for allergien:

- Undersøkelsen ble gjort hos større kontorbedrifter i Oslo, og de ansatte hadde ikke flere plager enn i andre bedrifter. Det betyr at vi kan generalisere og anta at tiltakene vil ha en effekt blant ansatte med plager også andre steder.

Hudfarlig pc-skjerm
I et annet forsøk ble det statisk elektriske feltet fra dataskjermen redusert.

- Vi fant ut at dette førte til klart mindre hudplager hvis det var mye støv i kontoret. Elektrostatiske felter tiltrekker seg nemlig støv, og dermed vil en person som sitter foran en dataskjerm være ekstra utsatt, forklarer Skulberg.

I det siste forsøket testet forskerne effekten av å bruke elektrostatiske luftrensere. De fikk fjernet like mye støv, men oppnådde ikke den samme helseeffekten som ved en grundig rundvask.

- Det er vanskelig å si noe om årsaken, men kanskje fikk vi fjerna større støvpartikler ved vasking enn med elektrostatiske luftrensere. Det kan tyde på at store støvpartikler vil kunne gi mer irritasjon i øvre luftveier, sier legen.

Ikke spar på renholdet!
Resultatene i avhandlingen viser at det som regel ikke lønner seg å spare inn på renholdet selv om økonomien er stram, mener Skulberg.

- Dårligere renhold vil etter all sannsynlighet føre til økte plager i luftveiene og huden. I noen tilfeller kan det være en utløsende faktor til at folk sykemelder seg. Det er noe bedriftene bør være klar over, mener Skulberg.

Slik kan du få bukt med den tørre huden: