Skitne fingre koster millioner

Å slurve med håndvasken er den største årsaken til forkjølelser og epidimier i Danmark.

Folk dropper å vaske hendene når de har vært på do og før de spiser. De hoster og nyser uten å holde seg for munnen. Nå slår smitteekspertene alarm.

Stor betydning
- Håndvask blir oppfattet som noe mor ber barna om å gjøre. Men hvis folk vasket hendene sine, ville det ha en enorm samfunnsøkonomisk betydning. Færre ville bli smittet og tvunget til å holde sengen, sier Elsebeth Svenstrup Jensen, leder av avdeling for sykehushygiene ved Statens Serum Institut, til Berlingske Tidende.

Lær barna rutiner
En undersøkelse ved et dansk sykehus avslørte at personalet vasket hendene halvparten så ofte som de burde. Tidligere embetslege og spesialist i hygiene, Per Lennart Vagn-Hansen, mener det er viktig å lære barna vaskerutiner i ung alder.

- Flere danske undersøkelser tyder på at man kan redusere smittsom sykdom hos småbarn med tretti prosent eller mer, dersom voksne og barn lærer å vaske hendene, sier han.

Når bør du egentlig vaske hendene?

LES HELE SAKEN: GOD HÅNDVASK

Betydelige beløp
- Det er ikke snakk om å rette pekefingeren mot noen og true dem til å vaske hendene. Det skal jo være sånn at barn og voksne føler det er godt og viktig å gjøre det, så ofte de føler det er nødvendig, forklarer avdelingslege Lis Keiding fra Sundhedsstyrelsen.

Det finnes ingen tall over hva dårlig hygiene koster danskene, men utenlandske undersøkelser viser at det er snakk om betydelige beløp.

Vask hendene og unngå sykdom.

LES HELE SAKEN: FRISK MED RENE HENDER

 

Mozon, 18.01.2006