Illustrasjonsfot: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfot: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Skiteknikk som smurt

Ski, staver, dobbelttak, diagonalgang og fraspark. Slik holder du styr på skiteknikken i påskeløypa:

Vondt i ryggen når du kommer hjem fra en langrennstur? Øm i skuldrene? Spente armer? Da er du i så fall ikke den eneste som pådrar deg skader på grunn av dårlig skiteknikk.

- Jeg vil si det slik at ALLE har noe de kan forbedre, dersom de vil, sier skitrener og tidligere verdensmester Trude Dybendahl Hartz, til Mozon.no.

Og selv om du allerede er godt i gang med påskeferien, er det aldri for sent å tenke skiteknikk.

I tillegg til at du vil få mindre vondt i muskler og ledd, er riktig skiteknikk svært sunt for kroppen. Du vil også spare kroppen for unødvendig energibruk.

Vil du brenne vekk påskemarsipanen? Da er det langrenn som gjelder!

For høye staver?
Ta først en titt på utstyret ditt. Får du for eksempel ofte vondt i skulderpartiet, kan dette komme av for høye staver.

- Jeg ser skremmende mange mennesker i marka med altfor høye staver. Skuldre med mye spenninger fører ofte til plager i nakkeområdet. Korsryggen sliter også ofte ved bruk av for høye staver, sier Dybendahl Hartz.

Det er viktig med riktig stavlengde. Stavene skal være minst 30 centimeter lavere enn deg selv. Du får ikke riktig flyt og mykhet i skigåingen med for høye staver.

Les også: Staver, ikke så dumt som det ser ut

Balanse og tyngdeoverføring
Neste trekk er å se på bevegelsene dine i sporet. Balansen er den største utfordringen, ifølge skitreneren. Den er grunnleggende for å kunne gjennomføre fullstendig overføring av tyngde fra den ene foten til den andre.

- Du skal stå på en fot av gangen når du glir i diagonalgang. Mange har begge bena i bakken i størstedelen av glifasen. Da er tyngden selvfølgelig på begge ben, forklarer hun.

En god måte å trene opp balansen på er å legge vekk stavene i diagonalgangen. Finn et flatt parti, og tren på å tørre å stå på en ski av gangen. Prøv å legge all kroppstyngde på én fot.

Dårlig balanse og tyngdeoverføring innebærer at hele kroppstyngden plasseres bakover. Det kan medføre feil bruk av ryggen, og korsryggen må ofte ta regningen. Lårmuskulaturen vil også slite med ekstra belastning når kroppstyngden plasseres slik, ifølge Dybendahl Hartz.

For å sikre optimal tyngdeoverføring, skal hele foten være i kontakt med underlaget. Sjekk at du har god balanse i kroppen og skjelettet. Hvis skjelettet blir plassert i posisjoner hvor skjelettmuskulaturen må jobbe for å holde seg oppreist, gir det muskelspenninger i kroppen.

Viktig med skiglede!
Trude Dybendahl Hartz presiserer at skiglede er det aller viktigste ved skiteknikk.

- Det skal ikke være en "galt - riktig" greie å gå på ski. Men når lysten til å bli kvitt en eller to vondter kommer over deg, eller om du har lyst å bli mindre sliten av en skitur, er du klar for å utvikle bevegelsesmønsteret ditt, altså teknikken.

Og husk: Logikken er at jo bedre teknisk du går, desto mindre krefter bruker du. Det er kanskje fint å føle at du har overskudd til noe etter skituren også, avslutter hun.

For å lære god teknikk kan du også forsøke å etterligne noen du synes går flott på ski, selv om dette kan være litt vanskelig.

Her er andre måter du kan brenne kalorier på i snøen

Riktig skiteknikk

UtgangsposisjonFrasparkTyngdeoverføring Staking Glifasen
Bøy anklene og knærne lett, vipp bekkenet frem og forsøk å få rumpa innunder deg.Frasparket innledes med tyngde på hele foten. Pass på at foten er rett under kroppen i det du starter.Skuldrene skal ned i fremføringen, og litt opp i siste fase, og overkroppen bringes over den siden av hoften du skal sparke fra med.Jobb mest mulig fremme hvor du er sterkest. Stavtaket avsluttes rett bak låret.Ikke gå for langt frem med armene, for da går rumpa bakover.
Kjenn at kroppstyngden hviler på lårene. Tenk deg at du har en loddrett linje (midtsøyle) fra toppen av hodet, rett gjennom kroppen og ned midt mellom bena.Er foten langt fremme vil du kjenne at kroppstyngden er over hælen, altså bakpå - noe som er tegn på dårlig tyngdeoverføring.Et bestemt kraftfullt fraspark er beste middel for å oppnå tyngdeoverføring.Ikke sett i stavene for langt fram. Da går rumpa bakover.Stå med foten under deg i glidefasen.
   Hev armene. Stavene skal ha god fart når de treffer bakken. 
Kilde: Trude Dybendahl Hartz