Slik kan det se ut inne i en minibank hvor kort blir forsøkt skimmet. Vanskelig å oppdage, og nå er utstyret også forbudt ved norsk lov.
Slik kan det se ut inne i en minibank hvor kort blir forsøkt skimmet. Vanskelig å oppdage, og nå er utstyret også forbudt ved norsk lov. Vis mer

Skimmingutstyr er nå forbudt

En lovendring sikrer forbud mot enhver anskaffelse og besittelse av utstyr som er laget for å kopiere bankkort.

Publisert
Sist oppdatert

En dom i Høyesterett 14. oktober i år avslørte et hull i straffeloven. Loven rammet ikke innførsel av skimmingustyr eller utstyr til produksjon av falske bankkort dersom utstyret var skaffet i utlandet og innført til Norge.

Nå er lovendringen som sørger for forbudet, på plass. Norske myndigheter vil ta opp kampen mot kortsvindelen.

>>>Ikke lukk opp for disse

Skjedde i rekordfart

Finansnæringens Fellesorgansiasjon (FNO) skriver i en pressemelding at det var de som tok opp saken med Justisdepartementet kort tid etter dommen i Høyesterett for å få til en lovendring.

Dette er skimming

 • Et begrep som brukes om kopiering av kort av den vanlige betalingskorttypen.
 • Foregår vanligvis i minibanker ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren i minibanken.
 • Kortinformasjonen som blir kopiert, blir vanligvis brukt til å produsere falske kort, som igjen brukes til minibankuttak eller varekjøp.
 • Det forekommer også skimming i kortterminaler i drosjer og butikker. (Kilde: Wikipedia)

 • Og lovendringen ble gjennomført i rekordfart. Bare to måneder etter at dommen i Høyesterett falt, er den nye lovbestemmelsen trådt i kraft.

  – Både Justisdepartementet og Stortinget fortjener ros for den raske saksbehandlingen, sier direktør Jan Digranes i bank- og kapitalmarkedsavdelingen i FNO.

  >>>Slik vet du om kortet ditt er kopiert

  Et stort problem

  Kortsvindel og skimming regnes i Norge innunder betegnelsen identitetstyverier og øker både nasjonalt og internasjonalt.

  Skimming var et økende problem i norske minibanker frem til 2005 hvor det ble montert et anti-skimmingustyr som har holdt svindlerne på avstand helt til de greide å "knekke koden" tidligere i år.

  Skimmingteknikken flyttet seg først over til bensinautomater, og våren 2009 startet et opptrappende angrep på betalingsautomater i norske butikker. I løpet av 2009 ble cirka 30.000 kort benyttet i terminaler som vært koblet til skimmingutstyr.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer