Slik kan det se ut inne i en minibank hvor kort blir forsøkt skimmet. Vanskelig å oppdage, og nå er utstyret også forbudt ved norsk lov.
Slik kan det se ut inne i en minibank hvor kort blir forsøkt skimmet. Vanskelig å oppdage, og nå er utstyret også forbudt ved norsk lov.Vis mer

Skimmingutstyr er nå forbudt

En lovendring sikrer forbud mot enhver anskaffelse og besittelse av utstyr som er laget for å kopiere bankkort.

En dom i Høyesterett 14. oktober i år avslørte et hull i straffeloven. Loven rammet ikke innførsel av skimmingustyr eller utstyr til produksjon av falske bankkort dersom utstyret var skaffet i utlandet og innført til Norge.

Nå er lovendringen som sørger for forbudet, på plass. Norske myndigheter vil ta opp kampen mot kortsvindelen.

>>>Ikke lukk opp for disse

Skjedde i rekordfart

Finansnæringens Fellesorgansiasjon (FNO) skriver i en pressemelding at det var de som tok opp saken med Justisdepartementet kort tid etter dommen i Høyesterett for å få til en lovendring.


Og lovendringen ble gjennomført i rekordfart. Bare to måneder etter at dommen i Høyesterett falt, er den nye lovbestemmelsen trådt i kraft.

– Både Justisdepartementet og Stortinget fortjener ros for den raske saksbehandlingen, sier direktør Jan Digranes i bank- og kapitalmarkedsavdelingen i FNO.

>>>Slik vet du om kortet ditt er kopiert

Et stort problem

Kortsvindel og skimming regnes i Norge innunder betegnelsen identitetstyverier og øker både nasjonalt og internasjonalt.

Skimming var et økende problem i norske minibanker frem til 2005 hvor det ble montert et anti-skimmingustyr som har holdt svindlerne på avstand helt til de greide å "knekke koden" tidligere i år.

Skimmingteknikken flyttet seg først over til bensinautomater, og våren 2009 startet et opptrappende angrep på betalingsautomater i norske butikker. I løpet av 2009 ble cirka 30.000 kort benyttet i terminaler som vært koblet til skimmingutstyr.