Skikkelig eller ubrukelig?

JULENØTT: Om du skal på konferanse med jobben, i bryllup eller møte svigers for første gang: Vet du å oppføre deg? Sjekk dine skikk- og brukervennligheter her!

Skikk og bruk, takt og tone

Skikk og bruk er nemlig ingen enkel sak. Vi har fått J.W. Cappelens Forlags Skikk og Bruk fra 1960 i hende. Den er omtrent like stor og tung som Norges Lover. Og, sett med dagens øyne, har den langt større underholdningsverdi.

Det er ikke den detalj som ikke er beskrevet her. Alt fra skikk og bruk i selskapslivet - hva en skal ha på seg, når man kan snuse, hvem som skal sitte ved siden av hvem - til skikk og bruk på jobben, passende samtaleemner og hva en skal gjøre når ektemannen snorker, er beskrevet, forklart og problemløst ned i minste detalj.

For eksempel:

    Vi tror alle at vi kan gå, men ved nærmere ettersyn er det ikke mange som gjør det riktig. (...) armene skal ikke henge passivt ned langs siden, og det gjør et dårlig inntrykk når unge mennesker sleper bena med seg.
Eller hva med denne måten å kunngjøre en forlovelse på?
    Den enkleste måten å gå fram på er at man legger ett av hennes og ett av hans visittkort i en konvolutt og sender dem uten noen som helst påskrift. Det at de ankommer sammen i samme konvolutt, forteller mottageren at paret har forlovet seg.
Det er et stykke til glad-SMSer som sier - Hun sa ja!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis er ikke skikk og bruk noe vi går rundt og tenker på hele tiden. Så nær som alle vet hvordan vi skal oppføre oss i dagliglivet, på jobben, hjemme - i alle vante og kjente situasjoner.

Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Det store skikk-og-bruk behovet kommer stort sett frem i de situasjonene vi er litt usikre. Skal du på jobbintervju? Skal du møte svigerforeldrene dine for første gang? Er du invitert på en fest der du ikke kjenner noen? På middag hjemme hos Adm. dir? Det er i slike situasjoner en begynner å tenke på hvordan en oppfører seg, og det er da det gjerne går i ball.

Nye takter

Mens vi har fått noen av disse reglene inn med morsmelken, har andre kommet til etterhvert. Det er for eksempel ofte barna som må lære far og bestemor at det Å SKRIVE ALLE E-POSTER MED STORE BOKSTAVER er likestilt med å skrike til noen. Det er jo stort sett ikke meningen.

Det er også nye og uskrevne regler for når det er greit å ha på mobiltelefonen, hvor det er greit å ha den på - bare på lydløst, og hvilke anledninger den er fullstendig bannlyst. En problemstilling vi slapp på begynnelsen av nittitallet da mobiltelefonen veide åtte kilo og var litt vanskelig å ta med seg rundt.

Frekt å være for stiv?

Det blir sjelden oppfattet som frekt å være for stiv, men er du alt for korrekt i din fremførsel vil du, i beste fall, bli oppfattet som litt fjollete. I verste fall: arrogant og nonchalant.

I tillegg har man problemet med nye oppfatninger og forventninger til hvordan samfunnet ser - og skal se på - forskjellige grupper. For eksempel, de unge gamle. Å vite akkurat hvor gammel en gammel dame må være før det kreves at en reiser seg på bussen er ikke lett. Reiser en seg ikke for en som trenger det, blir det tatt ille opp. Reiser en seg for en som ikke føler at hun trenger det, blir det ofte enda verre.

Nok utenomsnakk. Vet du å oppføre deg? Ta testen, da vel, og finn ut!

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Denne testen er tidligere publisert på DinSide.