Skeptisk til Kindle

Forbrukerrådet mener Amazons Kindle-konsept tar en Apple. Det er i dette tilfellet ikke en bra ting.

<B>OMDISKUTERT:</B> Amazons ebok-leser, Kindle, har solgt i bøtter og spann i USA, og kan nå også bestilles til Norge. Det er ikke alle like glad for.
OMDISKUTERT: Amazons ebok-leser, Kindle, har solgt i bøtter og spann i USA, og kan nå også bestilles til Norge. Det er ikke alle like glad for. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke begynte bokgiganten Amazon også å sende sin ebok-suksess, Kindle, til andre land enn bare USA. Der har den så langt solgt i bøtter og spann, og Amazon regner nok med at Kindle blir å finne i blant annet mange norske hender i løpet av de neste månedene.

Likevel, som Kindle-eier står du i fare for å havne i noen fallgruber som du kanskje ikke har tenkt over før du trykker på bestillingsknappen. I en pressemelding går nå Forbrukerrådet ut og advarer mot en del av vilkårene Kindle-kunder går med på hvis de bestiller et eksemplar av ebokleseren.

- Bryter med rettigheter

Underdirektør i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold, mener blant annet at vilkårene i seg selv er så innfløkte at de er vanskelig å forholde seg til som privatperson.

- Brukere av Kindle går inn i en avtale som på flere punkter bryter fundamentalt med rettigheter som er selvsagte i norsk rett, skriver Graasvold i pressemeldingen.

Ett av disse punktene er bindingen som oppstår mellom deg og Amazon idet du tar i bruk Kindle. Det er nemlig ikke slik at en ebok kjøpt via Amazon kan brukes på andre enheter etter at den er kjøpt, den kan kun leses via Amazons egen bokleser på grunn av det spesielle Kindle-formatet, "azw".

«Vi utelukker ikke en "iTunes2"-sak»


Dette minner ifølge Forbrukerrådet om situasjonen med Apple og deres iTunes musikkbutikk for noen år tilbake, der førstnevnte endte med å klage sistnevnte inn for Forbrukerombudet fordi de mente bindingen mellom Apples mp3-spillere og iTunes-butikken ble for sterk. Det var en konflikt Forbrukrrådet gikk seirende ut av, og de utelukker ikke at samme taktikken kan bli tatt i bruk overfor Amazon.

- Vi er foreløpig avventende i forhold til hvordan Amazon og norske forlag vil løse dette, men utelukker ikke en “iTunes2”-sak dersom vi ikke er tilfreds på dette punktet, utdyper Graasvold.

Kan avslutte uten forvarsel

Et annet omstridt punkt i avtalevilkårene er at Amazon forbeholder seg retten til å avslutte avtalen med kunden uten forsvarsel hvis det viser seg at vedkommende har brutt avtalevilkårene.

ADVARER: Underdirektør i Forbrukerrådet Hans Marius Graasvold. Foto: Knut Falch
ADVARER: Underdirektør i Forbrukerrådet Hans Marius Graasvold. Foto: Knut Falch Vis mer


- Dette kan vanskelig forstås på noen annen måte enn at du som kunde ikke lenger vil få tilgang til de bøkene eller tidsskriftene du har kjøpt dersom du mistenkes for å ha brutt avtalen, for eksempel ved å fremstille en ulovlig kopi. Dette innebærer både et brudd med måten opphavsrettsbrudd vanligvis forfølges på og alminnelig sunn fornuft. Det er for eksempel utenkelig at Platekompaniet skulle få ta fra meg platesamlingen min selv om jeg var mistenkt for ulovlig bruk av en CD jeg har kjøpt av dem, skriver Graasvold i pressemeldingen.

Forbrukerrådet reagerer også på at Amazon kan endre brukeravtalen på et hvilket som helst tidspunkt, uten å varsle kunden, og uten at kunden gis sjansen til å bestride endringen.

Rent teknisk bør potensielle Kindle-eiere være klar over at produktet ikke dekkes av norsk forbrukerlovgivning - fordi det sendes fra en amerikansk nettbutikk. Det betyr blant annet at du ikke får fem års reklamasjonsrett, og at du dermed må betale reparasjonen selv hvis Kindle går i stykker etter at garantitiden på ett år utløper.

Backup?

På ett punkt bommer imidlertid Forbrukerrådet med sin pressemelding. Det hevdes at det framstår som uvisst om norske Kindle-brukere på noen måte kan ta sikkerhetskopi av bøkene de har kjøpt, og hva som eventuelt skjer hvis Kindle-bokleseren går i stykker.

Visepresident i Amazon, Steven Kessel, forsikret oss da han var i Oslo forrige uke at sikkerhetskopi ikke er nødvendig, all den tid enhver bok som er kjøpt gjennom Kindle-butikken kan lastes ned på ny hvis det skulle være nødvendig.

Amazon skriver også på sine nettsider at brukeren både kan ta backup til PCen eller Macen sin, og at allerede kjøpt innhold kan lastes ned flere ganger.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!