Skattesvindel fra "Skatteetaten"

Nei, dessverre: Du har ikke fått tilbake på skatten.

SVINDEL: E-posten ser ut til å komme fra Skatteetaten, men blant annet at den er skrevet på engelsk bør gi deg mistanke.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SVINDEL: E-posten ser ut til å komme fra Skatteetaten, men blant annet at den er skrevet på engelsk bør gi deg mistanke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har akkurat mottatt en e-post fra Skatteetaten, som jeg ser på som et forsøk på svindel, forteller en leser til DinSide.

I e-posten, kalt "Notice of Tax Refund!", skriver de at nye beregninger gir han rett på tilbakebetaling av 3.702 kroner.

For å få dette, må han sende dem kopi av pass eller førerkort, samt kopier av bankutskrifter. Og på toppen av dette: Kredittkort-nummeret hans. Det er langt mer enn det som er vanlig å kreve i slik phishing.

Så leseren har selvfølgelig helt rett: E-posten er ren svindel.

Slik skiller du ekte fra falsk e-post

Falske adresser

– Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post, sier Skatteetatens sikkerhetssjef Svein Mobakken i en pressemelding.

FALSK: Slik ser den falske e-posten fra Skatteetaten ut.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FALSK: Slik ser den falske e-posten fra Skatteetaten ut. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Avsenderadressen er [email protected], men denne er falsk. All informasjonen skal sendes til [email protected]; en adresse som ikke har noe som helst med Skatteetaten å gjøre.

– Det er dessverre ikke mulig å hindre utsendelse av e-post med falsk avsenderadresse da serveren som benyttes for å sende e-post ikke sjekker faktisk avsender. Dermed kan svindlere utgi seg for å være andre ved å oppgi falske adresser i avsenderfeltet, sier Mobakken.

– Det vil ikke være mulig for svindlerne å motta svar til adressen de utgir seg for å sende fra. Det er derfor de i dette tilfellet ber om at svar sendes til en annen adresse.

Slett, rett og slett

I mai anmeldte Skatteetaten to tilfeller av samme type svindel, med motsatt tilnæring: Falske fakturaer som ba nordmenn betale restskatt.

Som alltid er det bare å slette slike e-poster. Alle e-poster hvor du blir bedt om å oppgi sensitiv informasjon bør lyse opp alle varsellampene dine.

Har du gjort som svindlerne ber deg om, oppfordrer Skatteetaten deg til å sperre alle kort og kontoer så fort som mulig. Informasjonen kan nemlig brukes til å tømme bankkontoene dine, eller stjele identiteten din.

Hva skal man gjøre etter et ID-tyveri?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!