Fødselsnummer, passord og kode fra Difi må til for at du skal kunne bruke skattesøket på fredag. Foto: Kristina Picard
Fødselsnummer, passord og kode fra Difi må til for at du skal kunne bruke skattesøket på fredag. Foto: Kristina PicardVis mer

Skattesøket krever kode og passord

Og du får maksimalt 500 søk per måned.

Kommende fredag, 21. oktober, blir skattelistene for 2010 offentliggjort, men Stortinget har bestemt at listene ikke lenger kan være søkbare andre steder enn hos Skatteetaten.

Vil du søke i årets skattelister, må du derfor logge deg inn via MinID.

Dette fordi det ikke skal være like enkelt som før å sjekke skatten til naboen. Skattelistene finner du kun på Skatteetaten.no, og vil du søke, så må du logge deg inn med MinID.

– Du kan gjøre flere søk om gangen når du er logget inn, sier Dag Christian Klevås Rye, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til DinSide.

På samme måte som du logger inn for å se ditt eget skatteoppgjør, må du nå logge inn hvis du vil søke i skattelistene. Foto: MinID
På samme måte som du logger inn for å se ditt eget skatteoppgjør, må du nå logge inn hvis du vil søke i skattelistene. Foto: MinID Vis mer


I tillegg til MinID kan du bruke Buypass ID og Commfides e-ID for å logge inn.

Sjekk nå: DIN SKATT I 2012

Maks 500 per måned

Selv om du må logge deg inn, forsikrer Skatteetaten på sine hjemmesider om at søkene anonymiseres. Skatteetaten sporer ikke søkene dine, og ingen andre får beskjed om at du har søkt på dem, men antall søk blir automatisk telt.

Det ligger imidlertid inne en søkebegrensning i antall: Du kan bare se på ligningsopplysninger for inntil 500 personer per måned.

Det er fritt antall søk på bedrifter.

Slutt på søk via nettaviser

Det er fra i år slutt på søk i skattelister via nettaviser. Stortinget har bestemt denne innstrammingen, og hensikten er å unngå kommersiell bruk av opplysningene. Nettavisene har likevel lov til å la folk søke i opplysninger fra tidligere års skattelister.

Seniorrådgiver Dag Christian Klevås Rye i Skatteetaten Foto: Skatteetaten
Seniorrådgiver Dag Christian Klevås Rye i Skatteetaten Foto: Skatteetaten Vis mer


Journalister kan fortsatt få utlevert skattelister til journalistiske formål, men skriver under en avtale som regulerer bruken av listene.

Kan bli stor pågang

Tidligere erfaringer viser at når det er stort press på Altinn, for eksempel i forbindelse med selvangivelsen, går tjenesten ned.

Tror dere skattesøket vil tåle det høye presset som vil søke i skattelistene på fredag?

– Skattelistesøket på skatteetaten.no har god kapasitet, men det kan være at ikke alle som forsøker samtidig kommer inn når pågangen er som størst. Da får de opp en melding om at det er stor trafikk, og at de bør vente en stund før de prøver igjen, sier Klevås Rye til DinSide.

Slik bruker du MinID

Skatteetaten har laget en oppskrift nye og eksisterende MinID-brukere.

Allerede bruker:
1. Fødselsnummer
2. Passord: Har du glemt passordet ditt? Da kan du enkelt bestille et nytt. En video viser deg hvordan.
3. Kode fra SMS eller PIN-kodebrev: Dersom du ikke har registrert at du vil ha koden på SMS, må du bruke PIN-kodebrevet ditt. Har du mistet det? Bestill nytt her

Ny bruker:
Da kan du registrere deg som MinID-bruker ved å klikke her