Skatteparadis på lovlig vis

Nok en gang kan norske skattebetalere lese om en "smart" forretningsmann med millioner på bok i et skatteparadis, som lurer seg unna strenge norske skattesatser. Er dette også mulig for oss vanlige dødelige skattebetalere, uten smarte revisorer og forretningsførere?


Skattekalkulator

Hvor mye skal du egentlig betale i skatt i år? Blir årets skattebyrde tyngre å bære enn fjorårets?

Sjekk 2006-skatten i DinSides Skattekalkulator

Lystig lesing? Eller er du en av dem som skulle ønske at litt mer gikk veien om lommeboken din, før det havner i statskassen i form av indirekte beskatning? Skapp ditt eget skatteparadis, da vel!

Slik skaffer du ditt eget skatteparadis

Som personlig skatteyter, er dessverre det erketypiske skatteparadisscenariet ikke innenfor lovlig rekkevidde. Så lenge du bor i Norge, er det norske skatteregler og satser du skal forholde deg til.

Det finnes likevel måter du som privatperson kan bruke skattesystemet til egen fordel, og skape ditt eget skatteparadis.

Skap ditt eget skatteparadis:

 • Bli diplomat

 • Diplomater i utenrikstjeneste slipper å betale fylkesskatt og kommunalskatt. Dette reduserer skatten med 15-20 prosent. I tillegg slipper de skatt på kapitalinntekter, samtidig som de kan få fradrag for kapitalkostnader.

 • Bli kongelig
  I skrivende stund ser det ikke ut til at det å bli medlem av kongehuset er aktuelt med det første, men i teorien er altså dette en mulighet. Lukrativ er den og: Kongelige betaler nemlig hverken inntektsskatt eller arveavgift.
 • Det er ikke sikkert ditt skatteparadis befinner seg under palmers sus. Det kan være mye nærmere enn du tror. Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer


 • Flytt nordover

  Gjør som fuglene om sommeren og dra nord. Bare sørg for at du blir der. Flytter du til Nord-Troms eller Finnmark - eller enda bedre: Til Svalbard - står skattegodene i kø. Vi nevner i fleng: Lavere toppskatt, lavere skattesats på alminnelig inntekt, fribeløp på innslagspunktet til toppskatt for dem i skatteklasse 1 (stort sett ugifte/enslige) og et særskilt inntektsfradrag på 15.000 kroner.

  For Svalbard er reglene enda gunstigere.

  I tillegg tilkommer det noen andre bankkontovennlige goder om du flytter nordover: Driver du et AS, slipper du arbeidsgiveravgift, får et tillegg i barnetrygden. Og har du studielån, får du ettergitt ti prosent når du har bodd der ett år, og ti prosent hvert eneste påfølgende år.

 • Ta noen små strøjobber
  Tjener du mindre enn 1.000 kroner fra én arbeidsgiver, slipper du å skatte av dette beløpet. Er arbeidsgiver en ideell organisasjon, kan beløpet dobles. Dette gjelder imidlertid ikke om det kan regnes som næringsinntekt, så det er begrenset hvor mange slike jobber en kan ta.
 • Flytt til et land med lavere skattesatser
  Flytter du til utlandet, kan det være fordelaktig å skatte til det nye landet (ikke minst om de har et lavere skattenivå). Reglene for dette ble skjerpet i 2004, men om du orker å ta opp kampen med papirmøllen skal det være mulig å skatte til ditt nye hjemland etter en viss periode.

  - det kan imidlertid være verdt å betale på Folketrygden mens du er i utlandet, slik at du beholder dine rettigheter - og fordi en rekke land har mye dårligere (eller ingen) velferdsordninger.

  Les mer om hvilke land det kan lønne seg å flytte til her

  NB! Du bør være klar over at ikke alle land krever inn skatt slik som i Norge. For eksempel i England, der betaler en en viss (og tilsynelatende lav) prosentsats skatt, men så betaler en omtrent 10 prosent i såkalt national insurance, pluss council tax som går til det lokale styret - og beregnes utifra størrelse på bolig og antall medlemmer i husstanden. De 25 prosentene du tror du betaler blir fort til 45...

 • Jobb for FN eller NATO
  Enkelte FN-ansatte slipper å skatte av inntekt i gamlelandet. For å få dette til å gjelde deg, må du få din nye arbeidsgiver til å skrive en erklæring, et såkalt "letter of appointment". Som NATO-ansatt kan du slippe unna fylkes- og kommuneskatt, men dette krever at du er ansatt av NATO. Det holder ikke å være innleid konsulent.
 • Invester i bolig
  Sannsynligheten er imidertid stor for at du allerede har ditt eget skatteparadis. Noe av det mest lukrative en kan gjøre (sett gjennom skattebriller), er nemlig å eie sin egen bolig. Slik
  krymper du formuen din 70-80 prosent, og du slipper i tillegg å skatte av en eventuell gevinst ved salg om du har bodd i boligen minst ett av de siste to årene.

  Har du en hytte du vil leie ut, er de første 10.000 kroner i leieinntekter skattefrie, og du skal kun skatte av 85 prosent av overskytende beløp.

  Les også: Med de nye skattereglene blir sparing i bolig enda mer lønnsomt enn før.

For å lese mer om de forskjellige alternativene, trykk på lenkene over til høyre.

Start enkeltmannsforetak

Om du registrerer deg som selvstendig næringsdrivende, vil du kunne få fratrekk for en hel rekke dagligdagse kostnader. Skattereglene og fradragsmulighetene kan synes uendelige. Vi nevner i fleng: Reiseregninger, mobilbruk, arbeidsklær, etc.

I tillegg kan eventuelt underskudd avskrives mot skatt på lønn. Et minus kan være at det ikke ser pent ut når skattelistene blir offentliggjort. Men den som ler sist - ler best.

Skattemessig gunstige frynsegoder

I tillegg til rene skatteparadisiske tilstander, kan de med gavmilde arbeidsgivere nyte godt av en rekke frynsegoder med skattefritak eller redusert skatt. Ved juletider så vi nærmere på tretten av de mest lønnsomme frynsegodene:

 • Utdanning
 • Hjemme-PC
 • Barnehageplass
 • Bedriftshytte
 • Pensjonsinnskudd

 • Helsestudio
 • Rimelig kantinemat
 • Røykeavvenningskurs

 • Lite forbrukslån
 • Fri telefon og bredbånd
 • Jubileumsgave
 • Avis
 • Personalrabatt på varer
Trykk her, eller på lenkene til høyre, for å lese mer om de lønnsomme frynsegodene.

Alt om skatt på DinSide Økonomi