Vil du betale nå eller til sommeren? Valget er ditt, men det kan være greit å undersøke hvordan det ligger an. Foto: Per Ervland
Vil du betale nå eller til sommeren? Valget er ditt, men det kan være greit å undersøke hvordan det ligger an. Foto: Per ErvlandVis mer

Skatten din kan være feil

Det tar to minutter å sikre seg mot baksmell til våren.

Har du undersøkt om du betaler nok skatt i inneværende år? Mange nordmenn frykter baksmell og ønsker å betale inn ekstra skatt.

Ditt skattetrekk eller tabellkort tar hensyn til normal variasjon i inntekten og bygger på prognoser fra i fjor, og derfor kan skattetrekket ditt være feil i forhold til hva du faktisk skal betale i skatt for 2010.

Ønsker du å være sikker på at du betaler nok i løpet av 2010, bør du derfor undersøke dette på egenhånd.

Regn ut: Dette skal du skatte i 2010

Legger du inn de relevante opplysningene i vår skattekalkulator, får du enkelt og raskt svaret på om du betaler for lite eller for mye:

Kalkulatoren beregner blant annet trekkprosent og hva du skal betale i skatt per måned.
Kalkulatoren beregner blant annet trekkprosent og hva du skal betale i skatt per måned. Vis mer


Trenger ikke nytt skattekort

Du bør selv følge med på endringer i renteinntekter eller leieinntekter, eller blant annet renteutgifter og barnehageutgifter. Dersom du nylig har byttet jobb, og dette medførte stor endring i din inntekt, bør du oppdatere skattekortet ditt. Dersom du har giftet deg eller skilt deg, bør du også sjekke at du blir lignet i riktig skatteklasse.

Hvis ser at du betaler for lite skatt og ønsker å betale mer, kan du be arbeidsgiveren gjøre dette uten at du leverer nytt skattekort. Arbeidsgiver har mulighet til å trekke det du ønsker, så lenge det er mer enn det som står på skattekortet ditt.

Ikke for sent å korrigere

Men betaler du for lite skatt, bør du korrigere nå dersom du skal klare å unngå baksmell i 2011. Jo færre måneder du har igjen å betale skatt av inntektsåret 2010, jo større blir selvsagt innhugget på lønnsslippen, men endrer du nå, har du fortsatt noen måneder igjen å fordele skatteinnbetalingene på.

En annen løsning er å be arbeidsgiver trekke full, i stedet for halv, skatt i desember måned. Slik kan du få betalt inn det lille ekstra uten at det svir altfor mye.

>>>Trekk full skatt i desember

Baksmell - ikke det verste som kan skje

Selv om mange frykter baksmell, er det noen som tenker annerledes. Har du god kontroll på din egen økonomi, kan du i stedet for å trekke mer skatt hver måned, som mange gjør for å få en hyggelig "overraskelse" sommeren etter, heller "låne" disse pengene og betale inn det som mangler før 31. mai året etter.

>>>Se når de smarte betaler

Da har du hatt et rentefritt lån hos Skatteetaten. Om du skulle ha for lavt forhåndstrekk i 2010, er det altså ingen katastrofe, men ved å bruke kalkulatoren finner du i hvert fall ut om du skylder eller har penger utestående hos kemneren når året er omme.