<strong>LO HØYT:</strong> Da Marius Thorsen fikk dette brevet fra Skattelisten.info, etter å ha skrevet på Twitter at selskapet drev med svindel og utpressing, gjorde han ikke annet enn å le høyt. I artikkelen kan du se hva han gjorde med brevet. Foto: Privat
LO HØYT: Da Marius Thorsen fikk dette brevet fra Skattelisten.info, etter å ha skrevet på Twitter at selskapet drev med svindel og utpressing, gjorde han ikke annet enn å le høyt. I artikkelen kan du se hva han gjorde med brevet. Foto: Privat Vis mer

Skattelisten.info mener seg ærekrenket

Skattelisten.info truer Twitter-brukere med søksmål

- Vil han saksøke meg, er det bare å sette i gang.

Publisert
Sist oppdatert

«Hej Marius. På din Twitter profil har du valgt å beskylle skattelisten.info for svindel. Vi giver deg hermed varsel på 24 timer til å slette dette tweet» stod det i en tekstmelding Marius Thorsen fikk fra Skattelisten.info nylig.

<strong>HELE BREVET:</strong> Vil du lese hele brevet fra Skattelisten.info, kan du trykke på bildet. Foto: Privat
HELE BREVET: Vil du lese hele brevet fra Skattelisten.info, kan du trykke på bildet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenkte: Jøss, det gikk fort, forteller Thorsen til Dinside, for meldingen kom bare halvannen time etter han skrev innlegget tjenesten reagerte på.

Så dukket det opp et brev i postkassa. Der stod det at Twitter-meldingen ganske riktig ikke hadde blitt sletta, og at Thorsen ville bli stevnet.

«Vi fremlegger derfor tilbud om forlik der lyder således: Kontant betaling på NOK 5000,- + sletning av tweet» stod det i brevet.

- Jeg stod bare og kikka på brevet med åpen munn. Så lo jeg ganske høyt, sier Thorsen.

- Vil han saksøke meg, er det bare å sette i gang.

<strong>FØRST SMS:</strong> Skattelisten.info sendte først denne tekstmeldingen til Marius Thorsen. Så kom brevet. Foto: Privat
FØRST SMS: Skattelisten.info sendte først denne tekstmeldingen til Marius Thorsen. Så kom brevet. Foto: Privat Vis mer

Truet med krav på minst 100.000 kroner

Thorsen er ikke alene; brevet han fikk var også adressert tre andre nordmenn på Twitter.

<strong>HALVT ÅR MED BRÅK:</strong> Skattelisten.info holdt det gående i et halvt år, men nå ser det ut til å være slutt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HALVT ÅR MED BRÅK: Skattelisten.info holdt det gående i et halvt år, men nå ser det ut til å være slutt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
 • Flere har skrevet kritiske Twitter-innlegg om Skattelisten.info etter artikler på blant annet Dinside og i Bergens Tidende. Thorsen skrev: «Wow, skattelisten.info er ikke bare et svindelforetak, men driver også med utpressing!».
 • Skattelisten.info har deretter sendt SMS-er til flere Twitter-brukere. Her gis det en frist på 24 timer på å slette oppdateringen, og om så ikke skjedde, ville Skattelisten.info innkalle til tingretten med krav på erstatning på minst 100.000 kroner for «injurie og æreskrenkelse».
 • De som ikke fulgte ordren skal deretter ha fått brevet hvor det tilbys et «forlik». De kan betale 5.000 kroner og slette Twitter-oppdateringen for å unngå sak i tingretten. Etter det Dinside vet har truslene møtt døve ører.

Hvem driver Skattelisten.info?

 • Skattelisten.info skal drives av selskapet Services by Kristiansen, som er registrert i Brønnøysundsregisteret under navnet Kristian Kristiansen, med adresse i Oslo.
 • Dette er det samme navnet som dukker i loggene til dem som har blitt søkt opp gjennom Skattelisten.info, og som brukes i kommunikasjonen mellom Forbrukerombudet og tjenesten.
 • Kristiansen har til Dinside skrevet at han har flere med seg for å drive tjenesten. Men absolutt all kommunikasjon vi har sett har hatt det samme danske språket, og vi har ingen grunn til å tro at flere er involvert.
 • Kristiansen har allerede truet blant annet kunder, Forbrukerombudet og Dinsides journalist med søksmål.

Advokat: - Skremsel

- Dette er ikke noe man ser mye av, nei. I alle fall ikke fra normale virksomheter, sier advokat og partner i Bing Hodneland, Jon Wessel-Aas, til Dinside.

Som ivrig Twitter-bruker selv, og med blant annet ytringsfrihet som fagområde, har han fått med seg hele Skattelisten.info-balletten.

Wessel-Aas påpeker at det er grenser for hva man kan skrive om et selskap i det offentlige rom. Men han tviler på at Skattelisten.info-innleggene vil være over streken.

- Det jeg har sett fra Skattelisten.info vitner ikke om noe spesielt proft forhold til det å drive næring og kundepleie, eller det å begå seg i rettsapparatet, sier Wessel-Aas.

Rådet hans til de som har mottatt brevet er enkelt: Ikke gjør noe som helst. Det samme rådet gir advokat Jan Sandtrø, som spesialiserer seg på teknologirett.

- Dette er en skremselstaktikk, sier Sandtrø til Dinside.

<strong>LØSTE DET SLIK:</strong> Marius Thorsen har brettet et papirfly av brevet fra Skattelisten.info. Foto: Privat
LØSTE DET SLIK: Marius Thorsen har brettet et papirfly av brevet fra Skattelisten.info. Foto: Privat Vis mer

Desperate nordmenn

Dinside har omtalt Skattelisten.info siden mars i år. Tjenesten har tilbudt anonyme skattesøk mot høye summer, noe mange ikke har fått med seg, og innkrevingen av pengene har vært svært aggressiv. Nylig gikk Forbrukerombudet ut og varslet tvangsmulkter, og akkurat nå er hele nettsida nede.

Utdrag fra Forbrukerrådets logg 

 • «82 år gammel mann fikk varsel om innkalling til tingretten. Han havnet på skattelisten når han ikke fikk logget seg inn på Altinn.»
 • «Hennes sønn på 17 år har vært inne på skattelisten.no. Har ikke forstått at dette koster noe.»
 • «Jeg skriver i et desperat øyeblikk her, jeg er kjempefortvilet og redd for hva jeg kan ha rotet meg oppi.»
 • «Gammel svigerfar rotet seg inn på siden og gikk vekk når han fikk vite at det kostet noe. Fikk regning med trussel om inkasso.»
 • «Blir truet med forliksrådet og kalt idiot av "selger".»

- Jeg har vært her ganske lenge, men noe slikt har jeg ikke hørt om før, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet om truslene.

Rådet har fått 65 skriftlige klager på Skattelisten.info, og nesten 290 henvendelser totalt. I loggene deres leser Dinside om desperate nordmenn som ofte har søkt opp seg selv, og som blir skremt av de aggressive meldingene.

- Skattelisten.info sa forrige uke at de ikke lenger ville ta i mot nye kunder, og akkurat nå er nettsida nede. Men vet dere hvorvidt Skattelisten.info vil frafalle kravene sine?

- Det vet vi ikke ennå, svarer Halsos.

Dinside har forsøkt å få kontakt med Kristian Kristiansen, uten hell. E-postadressen han tidligere har brukt er nede, på lik linje med nettsidene.

HELE SKATTELISTEN.INFO-HISTORIEN:

 1. «Skattelisten.info krever 1.200 kroner for anonyme skattesøk»
 2. «Skattelisten.info truer norske kunder med tvang»
 3. «Skattelisten.info: "Idioter som deg bestiller uten å læse"»
 4. «Dette svarer Skattelisten.info på kritikken»
 5. «Fullt lovlig møkkabutikk»
 6. «Skattelisten.info kan få mulkt for truende oppførsel»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer