Skattelisten.info: «Idioter som deg bestiller uten å læse»

Myndighetene har friskmeldt anonyme skattesøk, men klagene fortsetter.

<strong><B>MANGE BLIR OVERRASKET:</strong> </b>Ett eneste søk på skattelisten.info koster 950 kroner. Dette er det mange nordmenn som ikke får med seg, når de kommer over siden som betalt toppresultat på Google. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE BLIR OVERRASKET: Ett eneste søk på skattelisten.info koster 950 kroner. Dette er det mange nordmenn som ikke får med seg, når de kommer over siden som betalt toppresultat på Google. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg fant det naturlig å gå inn på første treff på Google, forteller en Dinside-leser som ikke ønsker å stå fram med fullt navn i media.

Han googlet nylig skattesøk, og øverst kom annonsen fra Skattelisten.info opp.

Nettstedet tilbyr anonyme skattesøk for 950 kroner stykk. Skattelisten.info har tidligere fått kritikk for å ikke advare godt nok om de høye prisene, og har selv sagt at de vil gå hardt ut mot kunder som nekter å betale.

Kommentar til denne saken: Fullt lovlig møkkabutikk

Begge deler fikk mannen, som ironisk nok skulle søke opp seg selv, erfare.

- Jeg innrømmer gjerne at jeg burde sett at dette var betalsøk, sier mannen til Dinside.

- Men behandlingen her er vel den som har vært den drøyeste. Måten å svare meg på e-post, med trusler og setninger som «idioter som deg» – veldig uproff og ubehagelig.

<strong><b>AGRESSIVT:</strong> </B>Skattelisten.info kjører en agressiv tone overfor kundene sine. Her er en av meldingene Dinside-leseren har fått. Foto: PRIVAT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AGRESSIVT: Skattelisten.info kjører en agressiv tone overfor kundene sine. Her er en av meldingene Dinside-leseren har fått. Foto: PRIVAT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Møtes gjerne i retten

Tre minutter etter han hadde gjort søket, kom første tekstmelding. Skattelisten.info ville ha 950 kroner betalt innen syv dager. Allerede dagen etter kom en melding hvor de minnet om at betalingen kunne havne til inkasso. Mannen skrev da en e-post til tjenesten, og forklarte blant annet at han syntes prisen var for dårlig merket.

Skattelisten.info tok ingen selvkritikk, og påpekte at de ikke hadde noen problemer med å ta saken til forliksrådet.

«Hvis du gerne vil i retten. Intet problem» stod det i e-posten.

Skattelisten.info oppgir enkeltmannsforetaket Services By Kristiansen som kontaktinfo. Foretaket har Kristian Kristiansen registrert som innehaver. Mye tyder på at siden i praksis drives av én mann, som skriver dansk, men han hevder å ha «freelancere» under seg.

Hva er forliksrådet?

 • - Man skal ikke være redd for forliksrådet, om man har sitt på det rene, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.
 • Tanken er nemlig et «folkets domstol» hvor to parter legger fram sine argumenter for en rettferdig avgjørelse.
 • Forliksrådet ligger i hver enkelt kommune, og den som klager deg inn må møte i din kommune.
 • Ofte dreier seg sakene seg om gjeld, og kan resultere i enten en minnelig løsning eller en dom, som gjør at kravet kan tvinges inn.

 • Aggressiv tone

  «Kan godt være folk ikke snakker positivt, men det er fordi idioter som deg bestiller uten å læse (...) Bruk ordet svindel om våre service EN ENESTE GANG offentlig, så innkalder vi deg til forliksretten» svarte tjenesten i en av de mange aggressive e-postene.

  Plutselig får han beskjed om at kravet på 950 kroner skal slettes. I neste øyeblikk fastholdes det at saken skal opp i forliksrådet.

  «Først laver du feil. Så koster du oss penger. Så er du uforskammet og kommer med trussler og dritt snak. Så forventer du barmjertighed og høflighed fra oss? Nej tak. Vi ses i retten» står det i en av e-postene Dinside har fått kopi av.

  Det siste mannen har hørt, er at saken skal opp i forliksrådet. Her sier Skattelisten.info at de skal kreve totalt 12.630 kroner; altså noe absurde 11.680 kroner i saksomkostninger.

  <strong><B>OPPLYSER PRIS:</strong> </b>Ifølge Forbrukerombudet er Skattelisten.info nå innenfor lovverket. Men klagene strømmer likevel på fra folk som ikke får med seg prisen, og opplever agressiv kundebehandling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  OPPLYSER PRIS: Ifølge Forbrukerombudet er Skattelisten.info nå innenfor lovverket. Men klagene strømmer likevel på fra folk som ikke får med seg prisen, og opplever agressiv kundebehandling. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  <strong><b>MAKTESLØSE:</strong> </B>Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet råder folk som har bestilt skattesøk, etter at skattelisten.info ble innenfor lovverket, til å betale. Foto: FORBRUKERRÅDET
  MAKTESLØSE: Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet råder folk som har bestilt skattesøk, etter at skattelisten.info ble innenfor lovverket, til å betale. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


  Mange nordmenn klager

  Forbrukerrådet har fått 38 skriftlige klagesaker og 173 henvendelser om Skattelisten.info siden tjenesten kom i vinter. 143 av dem har kommet etter at Forbrukerombudet i vår «friskmeldte» siden og mente den holdt seg innenfor lovverket.

  Også ombudet får mange klager; i deres offentlige postlister finner vi over 130 dokumenter om tjenesten siden februar.

  - Det som går igjen blant de som tar kontakt, er at de ikke fikk med seg at det kostet penger, og at Skattelisten.info er aggressiv på innkreving av pengene. Sånn skal man ikke behandle kundene sine, sier Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til Dinside.

  Men det er ikke nødvendigvis ulovlig å være ivrig på å få betalt, eller true med forliksrådet. Spørsmålet er dessuten hvor reelle truslene er.

  - Vi kjenner ikke til at noen av sakene faktisk har havnet i forliksrådet, sier Halsos.

  <strong><b>SYV DAGERS FRIST:</strong> </B>Slik ser det ut, når du gjør et søk hos skattelisten.info. Du får syv dager på deg for å betale. Foto: PRIVAT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  SYV DAGERS FRIST: Slik ser det ut, når du gjør et søk hos skattelisten.info. Du får syv dager på deg for å betale. Foto: PRIVAT / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Råder deg til å betale

  Forbrukerrådets råd er kanskje noe overraskende: Betal.

  Da Forbrukerombudet mener at tjenesten er innenfor loven, kan forbrukerne nemlig ha en dårlig sak i et eventuelt forliksråd, og det kan lønne seg å heller betale regningen med én gang.

  - Med så mange henvendelser, er det ikke litt kjedelig å gi råd om å bare betale?

  - Jeg skjønner hva du mener, og når man hører måten det kreves inn på så føles det litt... Men det er ikke alltid så lett. Jeg skulle helst sagt at de slipper å betale, at vi kan hjelpe dem, men om bestillingen skjedde etter 18. april skal ting ha vært i boks. Og da blir anbefalingen å betale, svarer Halsos i Forbrukerrådet.

  <strong><b>MAKTESLØSE:</strong> </B>Frode Elton Haug i Forbrukerombudet mener de ikke kan kreve noe mer av skattelisten.info enn de allerede har fått gjennomslag for. Foto: PER ERVLAND
  MAKTESLØSE: Frode Elton Haug i Forbrukerombudet mener de ikke kan kreve noe mer av skattelisten.info enn de allerede har fått gjennomslag for. Foto: PER ERVLAND Vis mer


  Vurderer tiltak mot skattesøk

  18. april i år gikk Forbrukerombudet ut og sa at Skattelisten.info hadde «gjort endringer på sine nettsider for å opptre i tråd med loven».

  Det er derfor Forbrukerrådet mener at de fleste som har gjort søk etter denne datoen vil ha en svak klagesak. Men klagene kommer altså fortsatt.

  - Knappen du klikker på sier nå tydelig at det koster 950 kroner, uten at folk legger merke til det. Det må være noe grunnleggende; at folk ikke forventer at man skal betale for å sjekke skatten, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Dinside.

  Ombudet mener de har krevd det de kan kreve av nettstedet. De tror neste steg kan være å få Skatteetaten til å vurdere regelverket rundt skattesøk, som i dag trolig ikke forbyr folk å ta betalt for å søke opp navn på deres vegne.

  - Vi ser at det kan være aktuelt, i og med at antall klager bare fortsetter å komme inn, sier Haug.

  Mer fra skattelisten.info sitt svar til kunden

 • «Du har en masse regler i ditt hoved, desverre er ingen av dem korrekte»
 • «Du har haft en grov og uforskammet tone helt fra start, du har ikke på et eneste tidspunkt vist hensyn til oss»
 • «At giver dig information om at vi vil gå rettens vei hvis du bryter loven og krenker våre rettighedet ER IKKE EN TRUSSEL, og kan aldrig blive det.»
 • «Din sak er lukket, og vi vil ikke besvare flere av dine emails. Vi fastholder krav om betaling, og vi har innkaldt deg til forliksretten. Alt hva du har å sige kan du fortelle i retten.»

 • Innrømmer idiot-kalling

  Skattelisten.info skriver først at de ikke ønsker å svare på spørsmålene våre. Men når vi legger fram en liste over konkret kritikk får vi svar. Et langt svar. Den ikke-signerte e-posten fra Skattelisten.info kan du lese i sin helhet i en egen artikkel.

  «Man kan ikke have manglende opplysninger om pris samtidig med at man holder markedsføringsloven. Det betyder at enten er kundens kritik feil, eller også er vurderingen av to jurister fra forbrukerombudet feil» skriver skattelisten.info til Dinside.

  «Det er korrekt at vi ofte har kaldt folk for idioter, og det som er værre. Men når folk opfører sig som idioter, så vil de blive informeret om dette da det er sandheden» skrives det angående aggressiviteten på innkrevingen.

  «Vi vil have våre penger. Det er klart. At benytte inkasso og forliksretten til å kreve de penge som vi har krav på vil vi ikke betegne som aggresivt. Det er våre rett, og det er den måte alle bedrifter opfører seg på når kunder ikke betaler.»

  LES OGSÅ:
  * Skattelisten.info: - Vi forstår at dette for enkelte kan virke som en høy pris. Men med kostnadsnivået i Norge, hvor en skive brød med brunost kan koste 89 kroner, er dette dessverre nødvendig
  * Også Adam tilbyr anonym skattesnoking, politikerne vurderer lovendringer
  * Skattelisten.info krevde først 1.200 kroner for anonyme skattesøk

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer